DNS flag day 2019

[ 31 Jan 2019 | No Comment | ]
DNS flag day 2019

Hari ini adalah hari terakhir untuk memeriksa sama ada nama domain anda sudah bersedia untuk perubahan yang dirancang dari 1 Februari. Menurut laman web https://dnsflagday.net/ DNS semasa tidak perlu lambat dan tidak cekap kerana usaha untuk menampung beberapa sistem DNS yang tidak mematuhi piawaian DNS sejak ditubuhkan dua dekad yang lalu.
Pembekal perkhidmatan DNS dan perisian DNS bersetuju untuk

Read the full story »
.

Headline »

DNS flag day 2019
[ 31 Jan 2019 | No Comment | ]

Hari ini adalah hari terakhir untuk memeriksa sama ada nama domain anda sudah bersedia untuk perubahan yang dirancang dari 1 Februari. Menurut laman web https://dnsflagday.net/ DNS semasa tidak perlu lambat dan tidak cekap kerana usaha untuk menampung beberapa sistem DNS yang tidak mematuhi piawaian DNS sejak ditubuhkan dua dekad yang lalu.
Pembekal perkhidmatan DNS dan perisian DNS bersetuju untuk

Read the full story »

artikel »

Istilah teknikal barangan terpakai
[ 28 Jan 2019 | No Comment | ]

Kalau kita selalu melawat website yang menjual barang, kita pasti akan berjumpa barang terpakai yang dijual. Kebanyakan barang ini tidak meletakkannya sebagai terpakai(second hand), sebaliknya akan gunakan istilah teknikal seperti ‘pre-loved’, ‘pre-owned’, ‘originally manufactured’ atau ‘refurbish/recond’.

Read the full story »

Linux »

Pasang Windows Subsystem untuk Linux dan pasang Clusterssh untuk menguruskan banyak sesi SSH
[ 23 Nov 2018 | No Comment | ]

Satu-satunya tujuan aku pasang program ni adalah untuk memudahkan aku menguruskan pelbagai sesi Linux SSH dalam satu masa. Pastikan pelayan Xming untuk Windows telah terpasang dan berjalan tanpa masalah. Bagi siapa yang tidak tahu apa itu Xming, ianya adalah salah satu implimentasi pelaksanaan pelayan X untuk Windows.
Perkara pertama yang perlu kita lakukan adalah memasang ‘Windows Subsystem for Linux’. Program ini membolehkan aku pasang OS Linux di atas Windows. Selepas dipasang, kita perlu reboot PC.

Setelah selesai reboot, pergi ke Microsoft Store dan pasang OS yang dikehendaki. Semasa blog ditulis, Kali Linux, …

Read the full story »

gadget »

Wishlist gajet 2019
[ 21 Nov 2018 | No Comment | ]

Lama dah tak update blog. Kalau dulu rajin jugak. Since sekarang ni lebih sibuk berbanding dulu, masa tak berapa nak ada untuk tulis blog. Pelawat pun dah berkurangan dek kerana takde kandungan sangat. Ade lagi ke yang masih aktif berblog dengan sekarang ni lebih banyak kandungan dalam Facebook dan media sosial yang lain.

Read the full story »

berita semasa »

Senarai barang yang tidak dikenakan cukai September ini
[ 20 Jul 2018 | No Comment | ]

Pihak Kastam telah mengeluarkan senarai barang yang tidak dikenakan cukai apabila SST dilaksanakan September ini. Kerajaan telah mengantikan GST dengan SST selepas kerajaan baharu bertukar yang menjanjikan pemansuhan GST melalui manifesto pilihanraya.

Read the full story »