24Sep/16

Proton Saga baharu boleh ditempah sekarang

saga_baharuSelepas pelancaran Proton Perdana dan Proton Persona baharu tahun ini, satu lagi berita baik dari Proton. Proton kini telah buka tempahan untuk Saga baharu dengan penawaran lebih baik dari generasi sebelum ini.

Selain lebih pantas dan lebih ekonomi dari versi sebelum ini, ianya juga sarat dengan ciri-ciri tambahan seperti ESC,ECO Drive, Brake Assist sehingga mendapat 4 bintang Asean NCAP. Juga proton memberikan 5 tahun waranti untuk model ini.

Lawatlah bilik pameran Proton terdekat sekarang untuk menempah Proton Saga baharu.

19Sep/16
pangkor2

Percutian Pangkor II

pangkor10pangkor2Sempena hari Malaysia ada kesempatan untuk pergi bercuti bawa isteri ke Pulau Pangkor. Kali pertama pergi ketika masih bujang. Trip kali ini berbeza sedikit ada kesempatan nak meneroka pulau yang sebelum ni hanya terperap di kawasan chalet je.

Kami parking kereta di Pulau Marina. Harga untuk parking 3 hari adalah RM38. Kami ambil feri dari Pulau Marina disebabkan tak suka terlampau sesak kalau naik dari Lumut maklumlah hari Malaysia.

Kami sewa skuter untuk jelajah pulau dengan harga RM40 sehari. Kalau nak sewa sejam pun boleh, RM15 je tapi rasanya tak berbaloi sewa sejam. Sewa kereta tak digalakkan kalau tak biasa dengan jalan kerana jalan agak berbukit dengan selekoh merbahaya dan sempit takut tak berbaloi dengan bayaran. Lebih baik sewa teksi kalau nak berjalan. Sewa teksi dari jeti Pangkor ke Teluk Nipah(chalet kami disini) adalah RM15. Chalet yang kami sewa adalah Ombak Inn Chalet.

peta_pangkor

Antara tempat yang kami sempat pergi adalah kota Belanda di Kampung Teluk Gedung. Dikatakan kota ini merupakan tempat Belanda menyimpan bijih tima sebelum dibawa ke negeri mereka. Kami juga pergi ke kilang satay ikan utara daripada jeti Pangkor.

Kalau ikutkan kami dah pusing pulau dengan skuter. Boleh dikatakan jalan agak berbukit terutamanya kalau nak pergi ke Teluk Dalam Resort daripada jeti Pangkor. Bagi yang suka aktiviti lasak boleh juga sewa ATV.

Harga makanan disini boleh tahan. Nak kata mahal sangat tak juga. Nak kata murah tak juga. Bergantung kepada apa yang kita makan. Chalet kami sediakan sarapan pagi. Boleh jimat sikit kalau taknak sarapan di luar.

Masa pertama kali pergi tak banyak gerai macam sekarang. Sekarang dah banyak gerai yang dibuka terutamanya cenderamata. Boleh le kalau nak beli ole-ole untuk kawan-kawan atau sedara mara.

Secara keseluruhan amat berpuas hati dengan percutian kali ini sebab pergi sendiri dan berdua je dengan isteri.

 

09Sep/16
iphone_7

5 langkah perlu sebelum jual iPhone terpakai

iphone_7Masa sudah tiba untuk naik taraf iPhone anda kepada iPhone 7 atau iPhone 7 Plus. Anda boleh merancang tentang bagaimana mahu menjual iPhone sedia ada atau memberikan kepada orang lain iPhone lama. Tapi jika tiada budget, anda boleh terus jual dalam lelong atau mudah untuk mendapatkan duit tunai bagi menampung harga telefon baru.

5 langkah penting yang mudah diikuti sekiranya anda mahu upgrade kepada iPhone baru.

  • Backup data menggunakan itunes kemudian menyapu bersih segala data anda terutama maklumat peribadi dan rahsia. Cara mudah adalah melakukan full reset. Jika telefon adalah jailbreak, anda boleh cuba restore iPhone kepada versi IOS asal.
  • Menggilap bahagian luaran. Untuk menjaga telefon pintar biasa screen protector digunakan untuk mengelakkan calar. Skrin iPhone biasanya adalah scratch resistance. Walaupun begitu guna screen protector adalah lebih baik kerana nilai jual balik lebih tinggi bagi telefon bimbit yang dalam keadaan baik. Bagi iPhone 5 yang perlu digilap adalah bahagian depan manakala iPhone 4 depan dan belakang kerana kedua-duanya adalah kaca. Guna kain mikrofiber untuk menggilap.
  • Ambil gambar menarik telefon anda. Pastikan shot-shot yang jelas dan tidak kabur bagi meningkatkan peluang telefon dibeli.
  • Bandingkan harga dengan penjual lain. Pastikan harga yang anda tawarkan berpatutan dan berpadanan dengan keadaan telefon.
  • Jujur. Apabila membuat iklan anda, pastikan untuk menyenaraikan sebarang calar, cacat , dan masalah anda temui dengan telefon (seperti hayat bateri yang rendah). Jujur adalah cara yang paling mudah untuk membuat jualan yang pantas.

 

23Aug/16
Persona_baharur

Proton Persona baharu dilancarkan secara rasmi hari ini

Persona_baharurTamat sudah penantian Proton Persona baharu setelah beberapa gambar model ini tertiris ke internet sebelum ini dengan pelancaran rasminya pada hari ini. Seperti biasa ada 3 varian untuk dipilih iaitu versi Standard, Executive dan Premium semuanya dengan enjin 1.6L VVT. Versi Standard juga dikeluarkan dengan transmisi manual.

erdapat 6 pilihan warna Persona baharu iaitu Graphite Gray, Charnelian Brown, Fire Red, Sterling Silver, Cotton White dan Midnight Black.

Senarai harga rasmi adalah seperti dibawah :

PERSONA 1.6 STANDARD MT
RM 46,800.00/ Metallic
RM 46,350.00/ Solid
PERSONA 1.6 STANDARD CVT
RM 49,800.00/ Metallic
RM 49,350.00/ Solid
PERSONA 1.6 EXECUTIVE CVT
RM 55,800.00/ Metallic
RM 55,350.00/ Solid
PERSONA 1.6 PREMIUM CVT
RM 59,800.00/ Metallic
RM 59,350.00/ Solid