Categories

Blogroll

Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Dan Batin

rayaHari ni last kerja. Malam ni dah nak gerak balik kampung. Mood kerja kat opis pun dah tukar jadi mood raya.

Rasa sekejap je Ramadhan dah nak tinggalkan kita.

Yang bawak moto tu cek tayar ok ke tak. Tayar botak ke tak. Aku pernah tersadai gak kat highway time balik kampung raya tayar pecah.

Yang bawak kereta tu tak perlu la laju sangat. Berpada-pada orang kata. Semua nak sampai kampung dengan selamat.

Salam Aidilfitri untuk pelawat inertz.com dipohon ampun maaf jika ada terkasar bahasa tersilap tulis.

Tags: , , ,

Tuesday ~ July 07, 2015 by admin Posted in misc | No Comments

Tips ringkas meningkatkan page view dan menjadikan peluang cerah iklan adsense di klik

Adsense merupakan program pengiklanan yand dipelopori oleh Google, iaitu peneraju enjin carian. Dengan kadar pertukaran RM dan USD yang tinggi, Adsense menjadi pilihan utama bagi blogger Malaysia yang inginkan sedikit tambahan pendapatan daripada laman blog.

Idea google memang unik dimana sebelum ini hanya syarikat-syarikat besar sahaja mampu menaja iklan didalam laman web, tetapi sekarang bergantung kepada budget sesiapa sahaja boleh beriklan dengan google. Program ini lebih dikenali sebagai Adword.

Adsense pula adalah program bagi pengguna yang ingin menambahkan pendapatan melalui iklan yang dipaparkan dalam laman web. Setiap klik akan dibayar oleh google. Walaubagaimanapun ianya juga bergantung kepada page impression dan niche keyword yang terkandung dalam laman web atau blog. Juga terdapat iklan-iklan murah dalam Adsense. Walaupun kita mendapat banyak klik belum tentu kita akan mendapat banyak pendapatan. Dikatakan iklan yang tertinggi boleh didapati dari google adalah 60++USD satu klik.

1. Cari jalan supaya pelawat kekal malayari laman web. Buat supaya laman menjadi menarik seperti letakkan komik dsb.

2. Filter iklan murah daripada website anda dengan menggunakn adsense filter.

3. Hantar URL anda ke enjin carian untuk crawling.

4. Hasilkan sitemaps untuk google dan yahoo. Ianya sangat membantu.

5. Tulis dan hantar artikel-artikel anda ke laman web article-submission. Letakkan rumusan pendek dan linkkan kembali ke website anda.

6. Sebarkan website anda. Letak sebagai signature dalam forum2 yang anda sertai. Buat

autoresponder dan letakkan link website anda. Berikan komen2 bernas di blog dsb.

7. Sertai mybloglog.com,feedburner.com, technorati.com, blogcatalog dsb. Ia boleh membantu untuk anda mendapatkan trafik dan mencerahkan peluang klik. Klik pada visitor mylogblog, blogcatalog. Lakukan setiap hari. Cuma perlu klik 4-5 orang pelawat baru anda. Sekiranya dia melawat website anda, anda juga perlu lawat website pelawat anda. Dan jangan lupa untuk klik pelawat, pelawat website anda.

8. Sertai google analytics http://www.google.com/analytics/indexu.html untuk track pengunjung website. Kaji apa pengunjung suka, keyword apa yang popular, page mana ramai pelawat dsb. Bagi pengguna Cpanel, anda boleh guna awstat.

9. Anda perlu sabar.Perlukan masa membina traffik dan selalu optimize website anda.

10. Bagi blog menggunakan wordpress, tag sangat membantu untuk mendapatkan traffik.

Last sekali, kalau website anda boleh tahan dengan digg.com traffic anda boleh cuba post dalam digg dan pointkan balik ke website anda.

Tags: , ,

Thursday ~ June 06, 2015 by admin Posted in misc | 5 Comments

Raja ketam, mana nak dapat eh?

Siapa pernah makan ketam nipah, ketam nipah memang lagi sedap dari ketam biasa(ketam bunga).

Aku teringin beno nak makan Raja ketam.

Raja ketam merah atau nama saintifiknya Paralithodes camtschaticus adalah ketam yang paling mahal disebabkan oleh kesedapan isinya serta saiznya yang besar. Ianya dinamakan raja ketam merah disebabkan badannya bertukar merah apabila dimasak.

Ketam ini boleh menjadi amat besar sehingga 28 cm dan panjang kaki boleh mencapai 1.8 m. Ianya biasanya dapat ditangkap di laut Bering dan Norton Sound, Alaska menggunakan sangkar besar. Ianya juga dikatakan sukar ditangkap.

Ketam ini juga dikatakan semakin bertambah menyebabkan kerisauan nelayan tempatan kerana ketam ini memakan hampir apa sahaja menyebabkan kekurangan tangkapan ikan.

Rencana tentang Ketam merah pernah diterbitkan Discovery Channel melalui program Dedliest Catch.

king_crab*Ketam ini sekarang ni boleh didapati daripada lubuk lobster.

 

Tags: , ,

Sunday ~ May 05, 2015 by admin Posted in Makan-makan | 8 Comments

Pasang Enlightenment 0.19 pada OpenSuSE 13.2 secara manual

enlightenmentNota ini untuk rujukan sendiri sebab nyala rasa dengan Enlightenment window manager memang tinggi. Kaedah yang ditunjukkan adalah untuk memasang Enlightenment 0.19.5 secara manual dari kod sumber (source code). Distro yang digunakan adalah OpenSuSE 13.2 sebab aku pakai distro ni untuk pc.

Download source code disini : https://www.enlightenment.org/download

Langkah dibawah boleh diikuti;

zypper in luajit-devel
zypper in fribidi-devel
zypper in libmount-devel
zypper in libsndfile-devel
zypper in libbullet-devel

wget http://download.enlightenment.org/rel/libs/efl/efl-1.14.0.tar.gz
tar xvf efl-1.14.0.tar.gz
cd efl-1.14.0
./configure
make
make install

http://download.enlightenment.org/rel/libs/evas_generic_loaders/evas_generic_loaders-1.14.0.tar.gz
tar evas_generic_loaders-1.14.0.tar.gz
cd evas_generic_loaders-1.14.0
./configure
make
make install

zypper in vlc-devel
wget http://download.enlightenment.org/rel/libs/emotion_generic_players/emotion_generic_players-1.14.0.tar.gz
tar -xvf emotion_generic_players-1.14.0.tar.gz
cd emotion_generic_players-1.14.0
./configure
make
make install

wget ftp://fr2.rpmfind.net/linux/opensuse/update/13.2/i586/libeina1-1.11.5-4.1.i586.rpm
rpm -ivh libeina1-1.11.5-4.1.i586.rpm
wget http://download.enlightenment.org/rel/libs/elementary/elementary-1.14.0.tar.gz
tar -xvf elementary-1.14.0.tar.gz
cd elementary-1.14.0
./configure
make
make install

zypper in dbus-1-python-devel
wget http://download.enlightenment.org/rel/bindings/python/python-efl-1.14.0.tar.gz
tar -xvf python-efl-1.14.0.tar.gz
cd python-efl-1.14.0
python setup.py install


zypper in xcb-util-keysyms-devel
wget http://download.enlightenment.org/rel/apps/enlightenment/enlightenment-0.19.5.tar.gz
tar -xvf enlightenment-0.19.5.tar.gz
cd enlightenment-0.19.5
./configure
make
make all install

cp /usr/local/share/xsessions/enlightenment.desktop /usr/share/xsessions

Enlightenment patut dah ada dalam KDM menu dan boleh logout login semula.

Applikasi tambahan.

1. Terminology - Terminal emulator menggantikan Eterm
2. Rage - Video dan Audio player berdasarkan EFL
3. EDI (The Enlightenment IDE) - Lebih kepada pengaturcaraan 
4. Econnman - Untuk setting network
5. Epour - Client untuk torrent
Tags: , , ,

Friday ~ May 05, 2015 by admin Posted in Linux | No Comments

« older posts