Categories

Blogroll

Raja ketam, mana nak dapat eh?

Siapa pernah makan ketam nipah, ketam nipah memang lagi sedap dari ketam biasa(ketam bunga).

Aku teringin beno nak makan Raja ketam.

Raja ketam merah atau nama saintifiknya Paralithodes camtschaticus adalah ketam yang paling mahal disebabkan oleh kesedapan isinya serta saiznya yang besar. Ianya dinamakan raja ketam merah disebabkan badannya bertukar merah apabila dimasak.

Ketam ini boleh menjadi amat besar sehingga 28 cm dan panjang kaki boleh mencapai 1.8 m. Ianya biasanya dapat ditangkap di laut Bering dan Norton Sound, Alaska menggunakan sangkar besar. Ianya juga dikatakan sukar ditangkap.

Ketam ini juga dikatakan semakin bertambah menyebabkan kerisauan nelayan tempatan kerana ketam ini memakan hampir apa sahaja menyebabkan kekurangan tangkapan ikan.

Rencana tentang Ketam merah pernah diterbitkan Discovery Channel melalui program Dedliest Catch.

king_crab*Ketam ini sekarang ni boleh didapati daripada lubuk lobster.

 

Tags: , ,

Sunday ~ May 05, 2015 by admin Posted in Makan-makan | 8 Comments

Pasang Enlightenment 0.19 pada OpenSuSE 13.2 secara manual

enlightenmentNota ini untuk rujukan sendiri sebab nyala rasa dengan Enlightenment window manager memang tinggi. Kaedah yang ditunjukkan adalah untuk memasang Enlightenment 0.19.5 secara manual dari kod sumber (source code). Distro yang digunakan adalah OpenSuSE 13.2 sebab aku pakai distro ni untuk pc.

Download source code disini : https://www.enlightenment.org/download

Langkah dibawah boleh diikuti;

zypper in luajit-devel
zypper in fribidi-devel
zypper in libmount-devel
zypper in libsndfile-devel
zypper in libbullet-devel

wget http://download.enlightenment.org/rel/libs/efl/efl-1.14.0.tar.gz
tar xvf efl-1.14.0.tar.gz
cd efl-1.14.0
./configure
make
make install

http://download.enlightenment.org/rel/libs/evas_generic_loaders/evas_generic_loaders-1.14.0.tar.gz
tar evas_generic_loaders-1.14.0.tar.gz
cd evas_generic_loaders-1.14.0
./configure
make
make install

zypper in vlc-devel
wget http://download.enlightenment.org/rel/libs/emotion_generic_players/emotion_generic_players-1.14.0.tar.gz
tar -xvf emotion_generic_players-1.14.0.tar.gz
cd emotion_generic_players-1.14.0
./configure
make
make install

wget ftp://fr2.rpmfind.net/linux/opensuse/update/13.2/i586/libeina1-1.11.5-4.1.i586.rpm
rpm -ivh libeina1-1.11.5-4.1.i586.rpm
wget http://download.enlightenment.org/rel/libs/elementary/elementary-1.14.0.tar.gz
tar -xvf elementary-1.14.0.tar.gz
cd elementary-1.14.0
./configure
make
make install

zypper in dbus-1-python-devel
wget http://download.enlightenment.org/rel/bindings/python/python-efl-1.14.0.tar.gz
tar -xvf python-efl-1.14.0.tar.gz
cd python-efl-1.14.0
python setup.py install


zypper in xcb-util-keysyms-devel
wget http://download.enlightenment.org/rel/apps/enlightenment/enlightenment-0.19.5.tar.gz
tar -xvf enlightenment-0.19.5.tar.gz
cd enlightenment-0.19.5
./configure
make
make all install

cp /usr/local/share/xsessions/enlightenment.desktop /usr/share/xsessions

Enlightenment patut dah ada dalam KDM menu dan boleh logout login semula.

Applikasi tambahan.

1. Terminology - Terminal emulator menggantikan Eterm
2. Rage - Video dan Audio player berdasarkan EFL
3. EDI (The Enlightenment IDE) - Lebih kepada pengaturcaraan 
4. Econnman - Untuk setting network
5. Epour - Client untuk torrent
Tags: , , ,

Friday ~ May 05, 2015 by admin Posted in Linux | No Comments

Kahwin dengan Laptop?

Pelik, pelik manusia ni. Kalau lelaki obses dengan kereta, ada pula pompuan yang obses dengan laptop. Tambah tu pula nak kawen dengan laptop.

LONDON: Seorang gadis cantik menimbul kekecohan di Internet apabila mengumumkan ingin mengahwini komputer ribanya.
Hermione Way, 24, dari London membuat kenyataan jatuh cinta dengan komputer ribanya, MacBook Pro 17 inci di YouTube, Alex.
Rakaman video itu dilihat seluruh dunia dan hingga kini 30,000 menonton video itu sejak seminggu lalu.
Hermione mengaku idea itu mungkin pelik tapi menegaskan, warga Britain perlu membenarkan perkahwinan dengan teknologi canggih jika mereka yang terbabit serius, sama dengan perkahwinan sejenis yang kini diiktiraf pihak berkuasa.
Rakaman pendek itu turut mendakwa Hermione dan ‘pasangannya’ berhasrat untuk melangsungkan perkahwinan mereka 31 Januari dan tidak pernah berpisah sejak dua tahun lalu.

Ibu Hermione, Jane turut muncul di dalam video itu dan merestui hasrat anaknya itu.
“Kami tahu Hermione pasti gembira,” katanya.
Hermione memilih Alex kerana ia tidak hirau bagaimana rupanya.
“Kami habiskan setiap detik bersama. Yang pasti kami gembira bersama,” katanya. – Agensi

Sumber Metro, gambar: techeblog.com.

Agak-agak ada tak orang kat sini nak kahwin dengan laptop.

Tags: , , ,

Sunday ~ January 01, 2015 by admin Posted in misc | 16 Comments

Lelaki memasak! Tak cool?

Lama dah aku tak masak sebenonye. Maklum la kalau nak dikirakan makan kat luar pun ada tempat yang murah gak. Dengan kos barang yang semakin naik, memasak sendiri mungkin boleh jadi lebih mahal daripada beli.

Satu je kekurengan makan kat luar ni. Tahap kebersihan dia kita tak tau. Kalau macam aku ni perut sensitif, salah makan boleh sakit perut. Makan kari kedai mamak memang aku elakkan sangat. Kecuali sangat2 lah terdesak sebab tak ada pilihan lain. Tu pun tengok2 gak lauk kedai mamak tu. Nampak lain macam je cari lauk bergoreng. Ikan goreng ke, ayam goreng ke selamat sikit. Tapi bosan gak kalo asyik makan goreng je.

Lelaki memang patut tau memasak. Memasak rngkas2 pun jadila. Jangan goreng ikan dengan goreng telur pun fail. Susah le. Nanti isteri mengandung tak larat nak masak, sape nak masak.  Suami boleh masak tentunya lebih disayangi oleh isteri isteri.

Ape aku nak masak hari ni? Aku nak masak cuka le. Ada beli ikan tadi. Mengidam lama dah ni nak masak cuka. Resepi dia ala kadar je. Buh je barang2 yang ada kat dapur nun. Haha..

Selamat makan malam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Tags: , , , , , ,

Sunday ~ January 01, 2015 by admin Posted in misc | 32 Comments

« older posts