Cara-cara membuat keju secara ringkas

[ 13 Nov 2016 | 17 Comments | ]
Cara-cara membuat keju secara ringkas

Korang suka makan keju? Korang tak tahu apa itu keju? Kalo korang tak pernah makan Pizza-Hut memang la korang tak tahu apa itu keju.

Bagi orang kampung, keju bukanlah makanan yang biasa sebab keju agak mahal kalau nak dibeli, tapi kalau dibandar mungkin tiap peti sejuk dirumah ada keju.

Sebenarnya keju dihasilkan daripada susu. Mudah aja nak hasilkan keju. Boleh buat dirumah dengan bahan-bahan yang memang dah ada. Susu segar aje kot kena beli.

Read the full story »
.

Linux »

Cara nak cegah false alarm pada snmp monitoring server disebabkan oleh DDOS pada port UDP
[ 11 Jun 2017 | No Comment | ]

Terkadang server monitoring system yang menggunakan SNMP akan mengeluarkan false alarm service down. Biasanya perkara ini berlaku akibat daripada UDP flood pada service SNMP. Server tidak down tetapi disebabkan oleh port tersebut flood, maklumat yang perlu ditarik oleh monitoring server tidak dapat dicapai.

Read the full story »

Linux, server »

Shell script untuk backup MySQL dan InnoDB bagi Cpanel server
[ 3 Jun 2017 | No Comment | ]

Shell script yang aku biasa pakai untuk backup MySQL database ataupun InnoDB database untuk kegunaan sendiri ataupun sesiapa yang memerlukan. Kalau setakat nak dump 1-2 database command ‘mysqldump’ dah cukup. Tapi macam mana pulak yang ada beratus database dalam 1 server. Penat la nak dump semua kalau tak ada script yang berguna macam ni.
Since aku dah biasa pakai script ni memang memudahkan kerja untuk dump

Read the full story »

telefon bimbit »

Nokia 3310 kembali
[ 28 Feb 2017 | No Comment | ]

Telefon bimbit lagenda Nokia 3310 dilancarkan secara rasmi oleh HMD mengembalikan kembali nostalgia pada zaman kegemilangan Nokia dahulu. 3310 adalah model yang paling laris dahulu dan hampir semua orang biasa dengan bentuknya. Khabar angin yang mengatakan bahawa Nokia 3310 akan dijelmakan kembali ternyata benar.
Harganya juga murah iaitu 46UER sesuat dengan tujuan utamanya sebagai telefon bimbit dan bukannya telefon pintar.

Read the full story »

berita IT »

Hugo Barra menyertai Facebook
[ 26 Jan 2017 | No Comment | ]

Hugo Barra mengejutkan semua orang apabila melepaskan jawatannya daripada Xiaomi selepas 3 setengah tahun dalam syarikat itu. Ianya lebih mengejutkan lagi apabila beliau hari ini dinyatakan telah menyertai Facebook apabila diperkenalkan sendiri oleh CEO Facebook. Barra adalah bergabung tenaga dengan Mark Zuckerberg sebagai naib presiden realiti maya di Facebook dan akan mengetuai pasukan Oculus.

Read the full story »

security »

Chrome dan Firefox terbaru akan beri amaran sambungan http tidak selamat
[ 26 Jan 2017 | No Comment | ]

Kemaskini terbaru Chrome v56 dan Firefox v51 akan memberikan amaran tentang sambungan http tidak selamat bagi laman web yang terdedah kepada penggodam. https berguna apabila maklumat sensitif seperti password, maklumat kad kredit, no id peribadi dan sebagainya dimasukkan pada laman web tidak dapat ditafsirkan oleh penggodam jika menggunakan https.

Read the full story »