Cara-cara membuat keju secara ringkas

[ 13 Nov 2016 | 17 Comments | ]
Cara-cara membuat keju secara ringkas

Korang suka makan keju? Korang tak tahu apa itu keju? Kalo korang tak pernah makan Pizza-Hut memang la korang tak tahu apa itu keju.

Bagi orang kampung, keju bukanlah makanan yang biasa sebab keju agak mahal kalau nak dibeli, tapi kalau dibandar mungkin tiap peti sejuk dirumah ada keju.

Sebenarnya keju dihasilkan daripada susu. Mudah aja nak hasilkan keju. Boleh buat dirumah dengan bahan-bahan yang memang dah ada. Susu segar aje kot kena beli.

Read the full story »
.

Linux »

Pasang Windows Subsystem untuk Linux dan pasang Clusterssh untuk menguruskan banyak sesi SSH
[ 23 Nov 2018 | No Comment | ]

Satu-satunya tujuan aku pasang program ni adalah untuk memudahkan aku menguruskan pelbagai sesi Linux SSH dalam satu masa. Pastikan pelayan Xming untuk Windows telah terpasang dan berjalan tanpa masalah. Bagi siapa yang tidak tahu apa itu Xming, ianya adalah salah satu implimentasi pelaksanaan pelayan X untuk Windows.
Perkara pertama yang perlu kita lakukan adalah memasang ‘Windows Subsystem for Linux’. Program ini membolehkan aku pasang OS Linux di atas Windows. Selepas dipasang, kita perlu reboot PC.

Setelah selesai reboot, pergi ke Microsoft Store dan pasang OS yang dikehendaki. Semasa blog ditulis, Kali Linux, …

Read the full story »

gadget »

Wishlist gajet 2019
[ 21 Nov 2018 | No Comment | ]

Lama dah tak update blog. Kalau dulu rajin jugak. Since sekarang ni lebih sibuk berbanding dulu, masa tak berapa nak ada untuk tulis blog. Pelawat pun dah berkurangan dek kerana takde kandungan sangat. Ade lagi ke yang masih aktif berblog dengan sekarang ni lebih banyak kandungan dalam Facebook dan media sosial yang lain.

Read the full story »

berita semasa »

Senarai barang yang tidak dikenakan cukai September ini
[ 20 Jul 2018 | No Comment | ]

Pihak Kastam telah mengeluarkan senarai barang yang tidak dikenakan cukai apabila SST dilaksanakan September ini. Kerajaan telah mengantikan GST dengan SST selepas kerajaan baharu bertukar yang menjanjikan pemansuhan GST melalui manifesto pilihanraya.

Read the full story »

Linux »

Cara nak cegah false alarm pada snmp monitoring server disebabkan oleh DDOS pada port UDP
[ 11 Jun 2017 | No Comment | ]

Terkadang server monitoring system yang menggunakan SNMP akan mengeluarkan false alarm service down. Biasanya perkara ini berlaku akibat daripada UDP flood pada service SNMP. Server tidak down tetapi disebabkan oleh port tersebut flood, maklumat yang perlu ditarik oleh monitoring server tidak dapat dicapai.

Read the full story »

Linux, server »

Shell script untuk backup MySQL dan InnoDB bagi Cpanel server
[ 3 Jun 2017 | No Comment | ]

Shell script yang aku biasa pakai untuk backup MySQL database ataupun InnoDB database untuk kegunaan sendiri ataupun sesiapa yang memerlukan. Kalau setakat nak dump 1-2 database command ‘mysqldump’ dah cukup. Tapi macam mana pulak yang ada beratus database dalam 1 server. Penat la nak dump semua kalau tak ada script yang berguna macam ni.
Since aku dah biasa pakai script ni memang memudahkan kerja untuk dump

Read the full story »