14Jun/16

Proton Perdana baru dilancar

Perdana_2016_b

Perdana_2016_a

Proton Perdana baru dilancarkan hari ini dengan secara rasmi varian 2.0L dan 2.4L. Perdana terbaru adalah berdasarkan kepada Honda Accord versi terdahulu dengan penukaran kosmetik tetapi dengan enjin Honda asal.

Dengan rekabentuk aerodinamik dan tidak sama langsung jika dilihat dari luaran dibandingkan dengan Honda Accord. Bahagian dalaman juga mewah dengan kemasan kulit serta warna yang kelihatan mewah. Turut dilengkapi dengan sistem GPS, skrin sesentuh serta penuh dengan ciri-ciri keselamatan.

Harga bagi Perdana versi 2.0L masing-masing adalah RM113,888 dan bagi versi 2.4L harganya adalah RM138,888.

25Nov/15

Redmi Note 3 Murah, badan logam dan mempunyai sensor cap jari

Redmi Note 3

Redmi Note 3

Hanya selepas 3 bulan melancarkan Redmi Note 2, Xiaomi kembali dengan penggantinya. Tidak menghairankan Redmi Note 3 adalah telefon pintar mid-range dengan ciri-ciri yang baik dan harga asas cuma $141. Dengan badan logam, Redmi Note 3 masih kekal dengan skrin 5.5-inci, paparan 1080p, pemproses MTK Helio X10, serta 2GB RAM dan ruangan storan 16GB. Jika anda sedia untuk membayar sedikit tambahan anda boleh ambil versi 3GB RAM, 32GB storan dengan harga $172.

Walaupun mahal sedikit dari Redmi Note 2 tetapi lebih muranh dibandingkan dengan telefon lain sekelasnya. Terdapat beberapa warna untuk dipilih serta Xiomi turut menawarkan beberapa ciri-ciri biasanya dikhaskan untuk aplikasi perdana. Ada sensor cap jari di belakang, yang pertama bagi syarikat itu digunakan untuk membuka telefon dalam masa 0.3 saat sahaja dan diintegrasikan dengan perkhidmatan baru Wallet Mi Xiaomi.

Ciri-ciri lain adalah bateri 4000mAh dengan sokongan pengecasan pantas, 50% dicas dalam masa sejam sahaja. Rekabentuk baru ini juga lebih mewah.

14Jul/15

Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Dan Batin

rayaHari ni last kerja. Malam ni dah nak gerak balik kampung. Mood kerja kat opis pun dah tukar jadi mood raya.

Rasa sekejap je Ramadhan dah nak tinggalkan kita.

Yang bawak moto tu cek tayar ok ke tak. Tayar botak ke tak. Aku pernah tersadai gak kat highway time balik kampung raya tayar pecah.

Yang bawak kereta tu tak perlu la laju sangat. Berpada-pada orang kata. Semua nak sampai kampung dengan selamat.

Salam Aidilfitri untuk pelawat inertz.com dipohon ampun maaf jika ada terkasar bahasa tersilap tulis.

04Jun/15

Tips ringkas meningkatkan page view dan menjadikan peluang cerah iklan adsense di klik

Adsense merupakan program pengiklanan yand dipelopori oleh Google, iaitu peneraju enjin carian. Dengan kadar pertukaran RM dan USD yang tinggi, Adsense menjadi pilihan utama bagi blogger Malaysia yang inginkan sedikit tambahan pendapatan daripada laman blog.

Idea google memang unik dimana sebelum ini hanya syarikat-syarikat besar sahaja mampu menaja iklan didalam laman web, tetapi sekarang bergantung kepada budget sesiapa sahaja boleh beriklan dengan google. Program ini lebih dikenali sebagai Adword.

Adsense pula adalah program bagi pengguna yang ingin menambahkan pendapatan melalui iklan yang dipaparkan dalam laman web. Setiap klik akan dibayar oleh google. Walaubagaimanapun ianya juga bergantung kepada page impression dan niche keyword yang terkandung dalam laman web atau blog. Juga terdapat iklan-iklan murah dalam Adsense. Walaupun kita mendapat banyak klik belum tentu kita akan mendapat banyak pendapatan. Dikatakan iklan yang tertinggi boleh didapati dari google adalah 60++USD satu klik.

1. Cari jalan supaya pelawat kekal malayari laman web. Buat supaya laman menjadi menarik seperti letakkan komik dsb.

2. Filter iklan murah daripada website anda dengan menggunakn adsense filter.

3. Hantar URL anda ke enjin carian untuk crawling.

4. Hasilkan sitemaps untuk google dan yahoo. Ianya sangat membantu.

5. Tulis dan hantar artikel-artikel anda ke laman web article-submission. Letakkan rumusan pendek dan linkkan kembali ke website anda.

6. Sebarkan website anda. Letak sebagai signature dalam forum2 yang anda sertai. Buat

autoresponder dan letakkan link website anda. Berikan komen2 bernas di blog dsb.

7. Sertai mybloglog.com,feedburner.com, technorati.com, blogcatalog dsb. Ia boleh membantu untuk anda mendapatkan trafik dan mencerahkan peluang klik. Klik pada visitor mylogblog, blogcatalog. Lakukan setiap hari. Cuma perlu klik 4-5 orang pelawat baru anda. Sekiranya dia melawat website anda, anda juga perlu lawat website pelawat anda. Dan jangan lupa untuk klik pelawat, pelawat website anda.

8. Sertai google analytics http://www.google.com/analytics/indexu.html untuk track pengunjung website. Kaji apa pengunjung suka, keyword apa yang popular, page mana ramai pelawat dsb. Bagi pengguna Cpanel, anda boleh guna awstat.

9. Anda perlu sabar.Perlukan masa membina traffik dan selalu optimize website anda.

10. Bagi blog menggunakan wordpress, tag sangat membantu untuk mendapatkan traffik.

Last sekali, kalau website anda boleh tahan dengan digg.com traffic anda boleh cuba post dalam digg dan pointkan balik ke website anda.