Categories

Blogroll

Lelong Buku

Senarai barang yang tidak dikenakan cukai September ini

Senarai barang dikecualikan cukai

Senarai barang dikecualikan cukai

Pihak Kastam telah mengeluarkan senarai barang yang tidak dikenakan cukai apabila SST dilaksanakan September ini. Kerajaan telah mengantikan GST dengan SST selepas kerajaan baharu bertukar yang menjanjikan pemansuhan GST melalui manifesto pilihanraya.

Menurut Ketua Pengarah Kastam Diraja Malaysia (Datuk T Subromaniam ), SST akan mengecilkan jumlah barang yang dikenakan cukai berbanding dengan GST.

“Pelaksanaan SST adalah jauh lebih mudah daripada GST dan jika sebelum ini kita berjaya melaksanakan GST maka tidak ada sebab untuk kita melaksanakan SST.

“Majoriti barangan dikenakan cukai pada kadar sifar peratus manakala sebahagiannya dikenakan lima dan 10 peratus,” katanya.

“Cukai antara salah satu faktor tetapi ada faktor lain di luar kawalan seperti permintaan dan penawaran barangan serta kenaikan harga minyak.

“Jangan menyalahkan cukai semata-mata yang kononnya menyumbang kepada kenaikan harga barang,” katanya.

Buat masa ini, rakyat menikmati faedah barangn tanpa cukai sehingga September. Ekoran itu beberapa industri misalnya automotif menikmati peningkatan jualan ekoran tiada cukai dikenakan.

Senarai penuh yang dikeluarkan Kastam boleh dimuat turun disini.

Friday ~ July 07, 2018 by admin Posted in berita semasa | No Comments

Cegah false alarm snmp monitoring server kerana DDOS port UDP

snmpTerkadang server monitoring system yang menggunakan SNMP akan mengeluarkan false alarm service down. Biasanya perkara ini berlaku akibat daripada UDP flood pada service SNMP. Server tidak down tetapi disebabkan oleh port tersebut flood, maklumat yang perlu ditarik oleh monitoring server tidak dapat dicapai. False alarm boleh menyebabkan kerugian masa dan salah tafsir kerana server yang dianggap down sebenarnya tiada masalah.

Contoh SNMP DDOS:

[bash]

root@svr29 [~]# tail -f /var/log/messages | grep “Connection from UDP”
Nov 11 10:42:47 svr29 snmpd[28113]: Connection from UDP: [201.229.x.x]:1025
Nov 11 10:42:50 svr29 snmpd[28113]: Connection from UDP: [201.229.x.x]:1025
Nov 11 10:42:53 svr29 snmpd[28113]: Connection from UDP: [24.201.x.x]:1025
Nov 11 10:42:53 svr29 snmpd[28113]: Connection from UDP: [24.201.x.x]:1025
Nov 11 10:43:31 svr29 snmpd[28113]: Connection from UDP: [103.x.x.x]:45655
Nov 11 10:44:34 svr29 snmpd[28113]: Connection from UDP: [103.x.x.x]:41150

[/bash]

Halang IP dengan CSF Firewall

[bash]
root@svr29 [~]# csf -d 201.229.x.x
root@svr29 [~]# csf -d 24.201.x.x
[/bash]

Lepas tu pastikan cuma ip dari monitoring server connect ke snmp

[bash]
root@svr29 [~]# tail -f /var/log/messages | grep “Connection from UDP”
Nov 11 10:44:34 svr29 snmpd[28113]: Connection from UDP: [103.x.x.x]:40872
Nov 11 10:44:34 svr29 snmpd[28113]: Connection from UDP: [103.x.x.x]:55844
Nov 11 10:44:34 svr29 snmpd[28113]: Connection from UDP: [103.x.x.x]:41199
[/bash]

*Update
Ada cara nak allow hanya certain IP akses snmp guna /etc/hosts.allow. Firewall tidak diperlukan.
Contoh setting dalam /etc/hosts.allow

[bash]
.
.

#snmpd
snmpd : 103.x.x.x : allow
snmpd : ALL : deny

[/bash]

Log yang akan keluar apabila buat setting macam ni:

[bash]
Nov 15 11:19:05 svr29 snmpd[14384]: Connection from UDP: [142.167.x.x]:8699 REFUSED
Nov 15 11:19:06 svr29 snmpd[14384]: Connection from UDP: [142.167.x.x]:19461 REFUSED
Nov 15 11:19:08 svr29 snmpd[14384]: Connection from UDP: [142.167.x.x]:8920 REFUSED
Nov 15 11:19:09 svr29 snmpd[14384]: Connection from UDP: [142.167.x.x]:41155 REFUSED
[/bash]

*Artikel ini adalah daripada terjemahan.

 

Sunday ~ June 06, 2017 by admin Posted in Linux | 1 Comment

Shell script untuk backup MySQL dan InnoDB bagi Cpanel server

mysql
Shell script yang aku biasa pakai untuk backup MySQL database ataupun InnoDB database untuk kegunaan sendiri ataupun sesiapa yang memerlukan.  Kalau setakat nak dump 1-2 database command ‘mysqldump’ dah cukup. Tapi macam mana pulak yang ada beratus database dalam 1 server. Penat la nak dump semua kalau tak ada script yang berguna macam ni.

Since aku dah biasa pakai script ni memang memudahkan kerja untuk dump semua database sekaligus. Database akan disimpan dalam folder yang kita define sendiri dalam bentuk *.sql.

Disertakan juga script untuk backup database InnoDB SAHAJA. Ianya berguna jikalau InnoDB crash dah menyebabkan MySQL database server down.  Ianya boleh digunakan kemudiannya untuk recreate balik ibdata dengan ib_logfile. Turut disertakan script untuk restore database. Script ini perlu diletak dalam folder output(dimana database backup diletak). Pastikan juga folder backup tersebut dibuat dahulu. Pastikan juga bash script ada executable permission.

Script juga boleh pakai untuk server yang tak ada Cpanel.

[bash]
#Script to backup whole MySQL database. Remove comment if not root and need to define password.
#!/bin/bash

#USER=”root”
#PASSWORD=”n8=?JBw*oJqlG,DH”
OUTPUT=”/mysqlbackup/”

rm “$OUTPUT/*sql” > /dev/null 2>&1

#databases=`mysql -u $USER -p$PASSWORD -e “SHOW DATABASES;” | tr -d “| ” | grep -v Database`
databases=`mysql -e “SHOW DATABASES;” | tr -d “| ” | grep -v Database`

for db in $databases; do
if [[ “$db” != “information_schema” ]] && [[ “$db” != _* ]] ; then
echo “Dumping database: $db”
# mysqldump –user=$USER –password=$PASSWORD –databases $db > $OUTPUT/$db.sql
mysqldump –databases $db > $OUTPUT/$db.sql

echo “Sleep for 10 seconds”
sleep 10
echo “wakeup and run again”
fi
done
[/bash]

Script untuk backup database InnoDB

[bash]
#Script to backup InnoDB database. Remove comment if not root and need to define password.
#!/bin/bash

#USER=”root”
#PASSWORD=”07d9ukwxbiq7″
OUTPUT=”/mysqlinnodb/”

rm “$OUTPUT/*sql” > /dev/null 2>&1

databases=`mysql -N mysql -e “SELECT table_schema, table_name FROM INFORMATION_SCHEMA.TABLES WHERE engine = ‘innodb’;” | awk ‘{print $1}’ | sort | uniq`

for db in $databases; do
if [[ “$db” != “information_schema” ]] && [[ “$db” != _* ]] ; then
echo “Dumping database: $db”
# mysqldump –user=$USER –password=$PASSWORD –databases $db > $OUTPUT/$db.sql
mysqldump –databases $db > $OUTPUT/$db.sql
echo “Sleep for 10 seconds”
sleep 10
echo “wakeup and run again”
fi
done
[/bash]

Script untuk restore perlu diletak dalam folder dimana database backup diletak.

[bash]
#Script to restore database. Remove comment if not root and need to define password.
#!/bin/bash

# USER=”root”
# PASSWORD=”07d9ukwxbiq7″

echo “Restoring Databases….”

for SQL in *.sql
do
DB=${SQL/\.sql/}
echo restoring $DB
# mysql -u $USER -p$PASSWORD $DB < $SQL
mysql $DB < $SQL

echo Done $DB >> Databaserestore.txt
sleep 5
done
echo “……Complete ALL DB!”
[/bash]

Saturday ~ June 06, 2017 by admin Posted in Linux,server | No Comments

Nokia 3310 kembali

4 pilihan warna Nokia 3310

4 pilihan warna Nokia 3310

Telefon bimbit lagenda Nokia 3310 dilancarkan secara rasmi oleh HMD mengembalikan kembali nostalgia pada zaman kegemilangan Nokia dahulu. 3310 adalah model yang paling laris dahulu dan hampir semua orang biasa dengan bentuknya. Khabar angin yang mengatakan bahawa Nokia 3310 akan dijelmakan kembali ternyata benar.

Harganya juga murah iaitu 46UER sesuat dengan tujuan utamanya sebagai telefon bimbit dan bukannya telefon pintar.

Terdapat empat pilihan warna, Merah suam berkilat, Biru gelap matte, Kuning berkilat dan Perang matte. Pemproses tidak didedahkan tetapi ianya datang dengan 16MB storan. Storan tambahan mampu menampung sehingga 32GB. Nokia 3310 menggunakan OS tersendiri iaitu Nokia Series 30+ OS. Gaya UI juga dikembalikan kepada ciri-ciri asal. Tiada sokongan Wifi dan terhad hanya kepada rangkaian 2G.

 

Tuesday ~ February 02, 2017 by admin Posted in telefon bimbit | No Comments

« older posts next posts »

 

Enable Notifications.    Ok No thanks