Cara-cara membuat keju secara ringkas

[ 13 Nov 2016 | 17 Comments | ]
Cara-cara membuat keju secara ringkas

Korang suka makan keju? Korang tak tahu apa itu keju? Kalo korang tak pernah makan Pizza-Hut memang la korang tak tahu apa itu keju.

Bagi orang kampung, keju bukanlah makanan yang biasa sebab keju agak mahal kalau nak dibeli, tapi kalau dibandar mungkin tiap peti sejuk dirumah ada keju.

Sebenarnya keju dihasilkan daripada susu. Mudah aja nak hasilkan keju. Boleh buat dirumah dengan bahan-bahan yang memang dah ada. Susu segar aje kot kena beli.

Read the full story »
.

artikel »

Adakah anda tahu siapa pembekal hosting anda
[ 22 Jun 2017 | No Comment | ]

Ramai pengguna CPanel menghubungi jabatan sokongan setiap tahun untuk bantuan atau pertanyaan berkenaan akaun mereka.kebanyakan masalah dan soalan-soalan ini berada dalam tanggungjawab web hosting pembekal pengguna akaun Cpanel.
Bagaimana jika anda tidak tahu siapa atau anda telah kehilangan butiran pembekal hosting anda? Apa yang anda akan lakukan apabila anda menghadapi isu-isu seperti bukti kelayakan terlupa log masuk (nama pengguna, akaun e-mel, atau kata laluan)? Apa yang perlu anda lakukan apabila anda mengalami masalah teknikal; menaik taraf sumber anda seperti bandwidth dan ruang penyimpanan; bertanya tentang bil; atau membuat pembayaran?
Anda perlu mengetahui …

Read the full story »

artikel »

Semua tentang nama domain
[ 16 Jun 2017 | No Comment | ]

Nama domain merujuk kepada rentetan pengenalan yang menentukan rangkaian autonomi pentadbiran, kawalan, atau kuasa dalam Internet. Semasa mencipta domain, anda perlu mematuhi peraturan dan undang-undang yang telah ditetapkan oleh Sistem Nama Domain (DNS). Semua nama DNS berdaftar adalah nama-nama domain. Dalam cPanel, anda akan mendapati seksyen “Domain” yang mengandungi beberapa ciri-ciri berguna dan bagus untuk mengurus dan mengkonfigurasi domain anda.

Read the full story »

artikel »

Serangan WordPress dan kelemahan Web Server
[ 15 Jun 2017 | No Comment | ]

WordPress adalah salah satu sistem blogging sumber terbuka yang paling biasa digunakan dan penuh dengan kandungan sistem pengurusan pengguna cPanel. Walaupun ia bermula hanya sebagai satu sistem blogging, ianya terus berkembang dengan apa yang anda boleh gunakannya untuk masa kini. Kandungan sistem pengurusan yang lengkap membolehkan anda untuk memilih dan memasang apa jua daripada beribu-ribu plugin yang ada,tema, dan widget.

Read the full story »

Linux »

Cara nak cegah false alarm pada snmp monitoring server disebabkan oleh DDOS pada port UDP
[ 11 Jun 2017 | No Comment | ]

Terkadang server monitoring system yang menggunakan SNMP akan mengeluarkan false alarm service down. Biasanya perkara ini berlaku akibat daripada UDP flood pada service SNMP. Server tidak down tetapi disebabkan oleh port tersebut flood, maklumat yang perlu ditarik oleh monitoring server tidak dapat dicapai.

Read the full story »

Linux, server »

Shell script untuk backup MySQL dan InnoDB bagi Cpanel server
[ 3 Jun 2017 | No Comment | ]

Shell script yang aku biasa pakai untuk backup MySQL database ataupun InnoDB database untuk kegunaan sendiri ataupun sesiapa yang memerlukan. Kalau setakat nak dump 1-2 database command ‘mysqldump’ dah cukup. Tapi macam mana pulak yang ada beratus database dalam 1 server. Penat la nak dump semua kalau tak ada script yang berguna macam ni.
Since aku dah biasa pakai script ni memang memudahkan kerja untuk dump

Read the full story »