Categories

Blogroll

Lelong Buku

DNS flag day 2019

Dns flag day adalah hari terakhir untuk memeriksa sama ada nama domain DNS anda sudah bersedia untuk perubahan yang dirancang dari 1 Februari. Menurut laman web https://dnsflagday.net/ DNS semasa tidak perlu lambat dan tidak cekap kerana usaha untuk menampung beberapa sistem DNS yang tidak mematuhi piawaian DNS sejak ditubuhkan dua dekad yang lalu.

Pembekal perkhidmatan DNS dan perisian DNS bersetuju untuk menyelaraskan penghapusan rekod DNS yang tidak mematuhi perisian atau perkhidmatan mereka pada atau sekitar 1 Februari 2019. Perubahan ini akan hanya menjejaskan tapak yang menjalankan perisian yang tidak patuh. Perubahan ini akan membuat kebanyakan operasi DNS lebih cekap, dan juga membolehkan pengendali menggunakan fungsi baru, termasuk mekanisme baru untuk melindungi domain terhadap serangan DDoS.

Antara pengendali terlibat termasuklah Google, Cloudflare,CleanBrowsing dan beberapa lagi.

Inilah sebenarnya yang dipanggil DNS flag day.

Thursday ~ January 01, 2019 by admin Posted in Headline | No Comments

Istilah teknikal barangan terpakai

Kalau kita selalu melawat website yang menjual barang, kita pasti akan berjumpa barang terpakai yang dijual. Kebanyakan barang ini tidak meletakkannya sebagai terpakai(second hand), sebaliknya akan gunakan istilah teknikal seperti ‘pre-loved’, ‘pre-owned’, ‘originally manufactured’ atau ‘refurbish/recond’.

Tahukan anda semuanya adalah barang terpakai, tapi gunakan istilah teknikal. Jadi kita perlu lebih berhati-hati dengan barangan ini disebabkan oleh keadaan barang yang kadang kala tidak menepati perincian yang diberikan.

Beberapa istilah teknikal yang biasa

Apa yang dimaksudkan dengan terpakai(second hand)?
Ianya adalah barangan yang pernah digunakan dan dijual semula sebagai barang terpakai. Harganya boleh jadi lebih murah dari harga asal dan keadaan fizikal barang bergantung kepada penggunaan sebelum ini.

Bagaimana pula dengan refurbish/recon?
Barangan ‘refurbish’ atau ‘recond’ adalah barangan yang dikembalikan kepada atau vendor atas pelbagai sebab. Produk ‘refurbish’ biasanya diuji untuk fungsi dan kecacatan sebelum dijual semula. Perbezaan utama antara produk “refurbish” dan “terpakai” adalah produk yang diperbaharui telah diuji dan disahkan berfungsi dengan baik, oleh itu bebas daripada kecacatan, sementara produk yang “terpakai” mungkin rosak atau tidak rosak.
Barangan ‘refurbish’ mungkin juga barangan yang dipulangkan pelanggan dan tidak dipakai langsung atau juga barangan masih dalam jaminan yang dikembalikan, dijual semula oleh pengilang selepas kecacatan dibaiki.
Sesetengah barangan mungkin ada waranti.

Barangan ‘Pre-owned’,’Pre-loved’?
Istilah teknikal barangan terpakai. Bergantung kepada penggunaan sebelum ini. Istilah ini digunakan untuk mengelakkan guna istilah terpakai(second hand) tetapi sebenarnya adalah barangan terpakai.

‘Originally re-manufactured’.
‘Originally re-manufactured’ adalah membina semula produk kepada spesifikasi produk keluaran asal menggunakan kombinasi penggunaan semula, pembaikan dan bahagian baru. Ia memerlukan pembaikan atau penggantian komponen dan modul yang usang.
Bahagaian yang mempengaruhi prestasi atau jangka hayat akan digantikan keseluruhannya.
‘Originally re-manufactured’ adalah proses yang lebih teliti dan mahal kerana ia lebih ketat dan berfungsi ke arah standard yang lebih tinggi daripada ‘refurbish’.

Sekiranya vendor tidak dapat memenuhi definisi sebenar ‘Originally re-manufactured’ (memasang semula untuk memenuhi atau melebihi spesifikasi OEM), maka ia harus dianggap sebagai produk ‘refurbish’.
Sekiranya ada pilihan untuk memilih antara ‘refurbish’ atau ‘Originally re-manufactured’, pilih yang kedua untuk memastikan kualiti tertinggi dan meminimumkan risiko masalah masa depan.

Monday ~ January 01, 2019 by admin Posted in artikel | No Comments

Pasang Windows Subsystem untuk Linux dan pasang Clusterssh untuk menguruskan banyak sesi SSH

Satu-satunya tujuan aku pasang program clusterssh adalah untuk memudahkan aku menguruskan pelbagai sesi Linux SSH dalam satu masa. Pastikan pelayan Xming untuk Windows telah terpasang dan berjalan tanpa masalah. Bagi siapa yang tidak tahu apa itu Xming, ianya adalah salah satu implimentasi pelaksanaan pelayan X untuk Windows.

Perkara pertama yang perlu kita lakukan adalah memasang ‘Windows Subsystem for Linux’. Program ini membolehkan aku pasang OS Linux di atas Windows. Selepas dipasang, kita perlu reboot PC.

Setelah selesai reboot, pergi ke Microsoft Store dan pasang OS yang dikehendaki. Semasa blog ditulis, Kali Linux, Debian, SuSE Linux Enterprise Server, OpenSuSE dan Ubuntu disokong. Aku dah cuba OpenSuSE dan Debian untuk Clusterssh. Lepas tu kita perlu buat pengguna untuk pelayan dan set root password sama dengan pengguna bagi memudahkan urusan. Sejak aku memang biasa dengan SuSE aku pasang OpenSuSE.

Pada asasnya jika anda biasa dengan Linux distro anda mungkin perlu menambah repo tertentu kepada pelayan. Dan distro tertentu tidak perlu menambah repo.

Debian dan Ubuntu menggunakan arahan yang sama untuk memasang program iaitu ‘apt-get install clusterssh’ sementara SuSE menggunakan arahan ‘zypper in clusterssh’

Anda juga mesti memasang pelayan X asas, xterm, dan xhost dalam pelayan Linux yang telah anda buat.

[bash]
zypper install xorg-x11-server
zypper in xterm
zypper in xhost
[/bash]

Pastikan tetapan dibawah diterapkan di dalam /etc/ssh/sshd/config

[bash]
DESKTOP-BILT70P:/home/hostmaster # grep X /etc/ssh/sshd_config
X11Forwarding yes
X11DisplayOffset 10
[/bash]

Laksanakan arahan ClusterSSH dengan menaip ‘cssh’ dan jika semuanya berjalan lancar, anda dapat melihat popup untuk arahan dan isian konfigurasi baru akan dibuat di bawah folder home.

[bash]
Created new configuration file within $HOME/.clusterssh/
[/bash]

Sekiranya terdapat ralat ketika hendak buka Clusterssh contohnya seperti dibawah, boleh cuba panduan yang diberikan.

[bash]
gatekeeper@localhost:~> cssh
Connection to server failed — (version 11.0)
No protocol specified
at /usr/lib/perl5/vendor_perl/5.26.1/App/ClusterSSH.pm line 1983.
gatekeeper@localhost:~> echo $DISPLAY
:1
gatekeeper@localhost:~> su
Password:
localhost:/home/gatekeeper # xhost +
access control disabled, clients can connect from any host
localhost:/home/gatekeeper # echo $DISPLAY
:1
localhost:/home/gatekeeper # cssh
Created new configuration file within $HOME/.clusterssh/
localhost:/home/gatekeeper #
[/bash]

Jika terdapat error seperti;

[bash]
Can’t connect to display `unix:1′: No such file or directory at /usr/local/share/perl5/X11/Protocol.pm line 2264.
[/bash]
Laksanakan arahan;

[bash]
export DISPLAY=localhost:1.0
[/bash]

Clusterssh sedang beraksi

Clusterssh sedang beraksi

Friday ~ November 11, 2018 by admin Posted in Linux | No Comments

Wishlist gajet 2019

Lama dah tak update blog. Kalau dulu rajin jugak. Since sekarang ni lebih sibuk berbanding dulu, masa tak berapa nak ada untuk tulis blog. Pelawat pun dah berkurangan dek kerana takde kandungan sangat. Ade lagi ke yang masih aktif berblog dengan sekarang ni lebih banyak kandungan dalam Facebook dan media sosial yang lain. Berbalik pada wishlist gajet, kalau diikutkan banyak juga senarai wishlit yang telah aku buat semejak dari blog ni ditulis. Kalau ikutkan nama domain ni dah ada sejak tahun 2006 iaitu semejak dari aku mula-mula kerja kat company sekarang ni. Sekarang dah 2018. Dah 12 tahun kot.

Macbook Air baru

Macbook Air baru

 

Ada wishlist aku yang dah tercapai dan ada yang tidak. Kalau diselusuri ada beberapa wishlist yang aku buat. Wishlist aku buat mostly gajet macam handphone dan laptop. Tahun 2009 punya wishlist aku nak beli Nokia 5800 XpressMusic, Blackberry Bold 9000, ataupun iPhone 3G. Nampaknya aku berjaya beli Nokia 5800. Walaupun ada banyak komen negatif handphone ni tapi aku puas hati pakai.

Wishlist tahun 2010 pun sama nak handphone. Tapi tak beli pun dalam whislist. Wishlist tahun 2010 aku nak HTC Droid Eris tapi tak dapat pun.

Tahun 2012 ada banyak whislist contohnya nak beli iPad, nak tukar laptop Core 2 Duo ni(hihi laptop tak tukar pun – masih baik dan menendang lepas tukar kepada SSD), nak beli Casio Edifice, nak pakai iPhone. Rasanya pakai iPhone tu dah tercapai dengan beli iPhone 4s. Sekarang dah pun tukar kepada 6s.

Macam mana pulak dengan tahun ni. Rasanya wishlist tahun depan nak pakai Macbook Air.

*Wishlist nak dapatkan Macbook Air dah tercapai….. Yeeeea….

 

Wednesday ~ November 11, 2018 by admin Posted in gadget | No Comments

« older posts

 

Enable Notifications.    Ok No thanks