*Sambungan cerpen ini dibuat menggunakan ChatGPT.

“Tapi hari ini, Amin tak berasa lapar sangat. Mungkin sebab dah makan roti canai tadi pagi. Tapi dia masih rasa nak makan ayam. Ayam KFC lah kot. Macam manalah dia nak makan ayam sekarang ni, hujan lebat sangat. Takut basah kuyup nanti.

Amin terfikir untuk pergi ke kedai mamak yang dekat dengan pejabat. Tapi dia takut tak boleh nak dapat tempat duduk. Kedai mamak ni memang sentiasa penuh. Mesti ramai orang nak mencari tempat berteduh dari hujan lebat.

Lepas tu terfikir pula nak pergi ke kedai ayam goreng dekat rumah. Tapi takut-takut nanti hujan lebat sangat, terpaksa balik awal dan tak dapat nak makan ayam.

“Kalau takde hujan ni, memang dah pergi beli ayam sekarang,” gerutu Amin dalam hati.

Lepas tu dia teringat ada kedai ayam yang jual ayam bakar dekat pejabat. Kedai tu memang selalu buka pada waktu hujan lebat sebab ramai orang yang nak makan ayam bakar. Amin terus keluar dari pejabat, berpakaian dengan payung untuk mengelakkan diri dari hujan.

Sampai di kedai ayam, Amin terkejut dengan jumlah orang yang datang. Memang sesak betul kedai tu. Ramai orang nak makan ayam bakar sekarang ni. Amin pun terus masuk dan mengatur untuk beli ayam bakar.

“Alhamdulillah, akhirnya dapat juga makan ayam bakar,” gumam Amin sambil membayar kepada penjual.

Dia terus balik ke pejabat dengan senyuman di wajahnya. Walaupun hujan lebat dan tidak dapat makan ayam KFC, tapi dia masih dapat makan ayam bakar yang sedap. Dan itulah yang penting baginya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.