Ubuntu 10.04 ataupun nama kod “Lucid Lynx” baru sahaja dikeluarkan beberapa hari lepas. Versi ini adalah versi LTS atau “Long Term Support” dimana sokongan bagi desktop adalah 3 tahun dan server adalah 5 tahun.

Jika dirujuk pada laman web http://distrowatch.com/ Ubuntu memang popular dan merupakan distro teratas dalam senarai, diikuti oleh Fedora dan Mint. Antara Mint dengan Ubuntu tidaklah berbeza sangat, kerana berdasarkan kepada Debian. Jika mahu feel berbeza cuba bandingkan Ubuntu, Fedora, OpenSuSE dan Slackware.

Pemasangan Ubuntu tidaklah sukar dan amat sesuai bagi pengguna yang baru mahu belajar tentang Linux. Masa pemasangan juga singkat dimana hanya perisian asas dipasang, tidak seperti sesetengah distro seperti OpenSuSE yang memakan masa lebih lama untuk dipasang kerana lebih banyak perisian dipasang. Ianya juga bergantung kepada apa kegunaan distro tersebut dan jika dilihat Ubuntu lebih berientasikan internet.

Adalah menjadi kebiasaan saya apabila memasang Linux, saya akan membuat partition cakera keras sekurang-kurangnya 3 iaitu /boot, / dan swap. Swap tidaklah diperlukan sangat bagi desktop jika memori besar. Dan jika buat partition / pun sudah mencukupi asalkan / diletakkan pada primary partition dan ianya diaktifkan menggunakan fdisk.

Penyediaan partition
Penyediaan partition
Partition secara manual
Partition secara manual
Tukar lokasi bootloader
Tukar lokasi bootloader

Dalam configurasi saya, saya telah membuat partition /boot dan telah mengaktifkan partition itu. Kenapa? Ini adalah kerana saya tidak mahu Grub bootloader memasang bootloader dalam MBR dimana apabila komputer diformat, MBR turut hilang. Untuk membetulkan balik memanglah tidak sukar, tetapi saya tidak menggemarinya.

Dari segi penampilan, memang agak menarik dengan warna unggu serta bebutang “minimize/maximize/close” yang diletakkan sebelah kiri tidaklah sejanggal mana. Percubaan untuk memasang perisian juga nampak tiada masalah.

Mungkin yang sudah mencuba 10.04 menjumpai beberapa bug seperti saya apabila memuat turun kali pertama tidak dapat dipasang, kemungkinan sumbernya sudah rosak. Saya telah memuat turun sekali lagi dari mirror lain dan berjaya dipasang. Ada juga isu ianya hang ketika proses startup dan ketika shutdown. Mungkin disebabkan keserasian perkakasan dan memerlukan penelitian lebih lanjut.

Secara kesimpulannya, Ubuntu lebih mudah dipasang dan amat sesuai bagi pengguna baru yang mahu belajar tentang Linux.

Untuk review lain, bolehlah lawat jomlinux dan syafiq.net. Untuk pandangan pertama OpenSuSE 11.2, bolehlah pergi ke sini.

One thought on “Ubuntu 10.04 LTS: pandangan pertama”
  1. emm tak salah aku mint based on ubuntu sebab tu memang saling tak tumpah. 😀
    dan betul keduanya anak2 kepada debian yang hebat 🙂

    emm aku upgrade je hari tu tak install baru pun maleh :p
    .-= TMUkmkd´s last blog ..Google Beli BumpTop: Aplikasi Ruang Kerja 3 Dimensi =-.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.