ertiga_exterior1Sebagai memenuhi komitmen untuk mengeluarkan empat model pada tahun ini Proton hari ini melancarkan MPV kedua selepas Exora dan dinamakan Ertiga. Proton Ertiga adalah model yang keempat dan terakhir yang dilancarkan oleh PROTON bagi tahun dan model tersebut telah dilancarkan oleh YBhg Brigadier General (K) Tan Sri Dato’ Sri (Dr) Haji Mohd Khamil Jamil, Pengerusi DRB-HICOM.
Proton Ertiga adalah model pertama diperkenalkan melalui kerjasama PROTON dengan Suzuki Motor Corporation Jepun. Ia datang dalam 2 varian – Eksekutif (manual [MT] dan automatik [AT]); dan Executive Plus (AT), masing-masing dengan harga bermula dari RM58,800 sehingga RM64,800 bagi Semenanjung Malaysia.
“Proton Ertiga adalah MPV kompak pertama Malaysia dengan status Energy Efficient Vehicle (EEV) diberikan oleh Institut Automotif Malaysia (” MAI “). Dengan muatan 6 tempat duduk MPV keluarga ini dilengkapi dengan enjin 1.4 VVT (injap boleh ubah masa) yang dibuat daripada aluminium ringan untuk kedua-dua varian. Suntikan berbilang berkuasa membolehkan penggunaan bahan api ekonomi pada 5.7L/100km (MT) dan 6.0L/100km (AT) berdasarkan Driving Cycle baru Eropah (NEDC) yang menggabungkan kitaran bandar. Sementara itu, teknologi drive-by-wire meningkatkan prestasi kereta dari segi tindak balas, “kata Dato ‘Ahmad Fuaad Kenali, Ketua Pegawai Eksekutif PROTON.

ertiga_dashboardertiga_exterior2
ertiga_luggageDari segi keselamatan, kedua-dua varian diberikan 4 bintang NCAP ASEAN dan dilengkapi dengan pelbagai ciri keselamatan pasif dan aktif seperti ISOFIX dan menambat atas, 2 beg udara depan, Sistem Brek Anti-kunci (ABS), Electronic Brake-force Distribution (EBD), kuasa tingkap auto-dan anti-perangkap (untuk sebelah pemandu), lampu kabus depan, lampu kabus belakang dan sensor belakang .
Proton Ertiga kini boleh didapati untuk pandu uji dan tempahan di semua cawangan Proton Edar di seluruh negara. Alami EEV MPV kompak pertama di Malaysia dengan Proton Ertiga – luas ▪ selesa ▪ Menjimatkan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.