fedora

Sejarah
Pada tahun 1984 projek ANTHENA MIT cuba membangunkan sistem komputeryang mampu menyambungkan beribu-ribu komputer kepada rangkaian dalaman. Projek ini pada asalnya dimulakan oleh Brian Reid dan Paul Ascente daripada Universiti Stanford dan dinamakan projek W. Projek ini kemudannya diteruskan oleh Bob Scheifler (MIT) dan Jim Gettys (Digital Eqp. Corp.) tetapi kemudiannya dikenali sebagai X. Sistem ini kemudiannya dinamakan sistem X Window iaitu antaramuka grafik bagi sistem pengoperasian LINUX serta kebanyakan sistem lain.

Pihak GNU kemudiannya memperkenalkan GNOME iaitu GNU Network Model Environment. GNOME adalah persekitaran grafik yang bukan sahaja mudah digunakan malah boleh diubah mengikut selera pengguna.

Sistem X window
Sistem X window boleh dibahagikan kepada 3 bahagian iaitu
a>pelayan grafik b>perpustakaan grafik c>set klien yang biasa menggunakan perpustakaan grafik

Pelayan grafik merupakan program yang beriteraksi dengan kda video, papan kekunci dan tetikus pada sistem. Ia menerima arahan daripada set perpustakaan grafik yang berinteraksi dengan program.

Kadang kala program dilaksanakan pda sistem yang sama dan pada masa yang lain ia boleh melaksanakan arahan daripada sistem yang lain. Program pelayan yang dipanggil x server bukanlah sebahagian daripada sistem pengoperasian tetapi merupakan program tahap pengguna yang sungguh istimewa dan kompleks. Terdapat 3 jenis program utama yang menggunakan X iaitu

  • pengurus tetingkap
  • terminal
  • aplikasi am

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.