Home » Linux, misc

c) Skrip cengkerang (shell script)

7 November 2014 No Comment

– Sejarah

Apabila Ken Thompson dan Dennis Ritchie mula – mula menulis UNIX mereka mula mencari idea baru untuk pengguna menggunakan komputer. Salah satu idea yang mereka perolehi adalah untuk membuat antaramuka pengguna komputer boleh berubah dan di tukar untuk keperluan spesifik bagi sesuatu aplikasi.

cde

Antaramuka pengguna ini dipanggil penterjemah arahan kerana ia akan menterjemahkan apa yang ditaip oleh pengguna dan menukarkannya kepada sesuatu yang dapat difahami oleh komputer. Kebanyakan sistem komputer mempunyai penterjemah arahan yang terbina dalam Sistem Pengoperasian tetapi pengguna tidak dapat mengubahnya. Sistem DOS dibina dengan cara ini. Pembangun sistem UNIX cuba untuk memisahkan penterjemah arahan daripada Sistem Pengoperasian. Oleh sebab itu ia dipanggil cengkerang (SHELL).

Penterjemah arahan yang pertama bagi UNIX dipanggil Bourne Shell dan lebih dikenali sebagai SH.Apabila UNIX keluar daripada Bell Labs dan dipindahkan ke Universiti California pembangunnya cuba memperkembangkan cengkerangnya. Mereka mula menambahkan ciri – ciri bahasa pengaturcaraan pada cengkerang dengan menampilkan ciri – ciri bahasa C. Ini telah menghasilkan C Shell.

Kedua – dua cengkerang wujud selama beberapa tahun dan semakin diperbaiki dari semasa kesemasa apabila versi Bourne Shell terdapat pada kedua – dua sistem V dan sistem berasaskan Berkeley manakala C Shell hanya digunakan pada sistem Berkeley.

Selanjutnya GNU telah ditubuhkan dan diselenggarakan oleh Free Software Foundation bertujuan untuk mengumpulkan koleksi percuma perisian UNIX. Projek GNU ditubuhkan dengan bertujuan memiliki Shell yang percuma dan tidak terikat dengan soal royalti. Malangnya pada masa itu C Shell masih lagi dibawah kuasa AT&T oleh pihak GNU telah membina versi Shell mereka sendiri dipanggil GPLed Shell.

– Kegunaan

Shell merupakan elemen yang penting dalam LINUX kerana kebanyakan program LINUX ditulis dalam bentuk shell dipanggil Shell Script. Shell yang paling popular adalah BASH dan merupakan Shell default bagi kebanyakan pakej LINUX.

Beberapa arahan yang biasa digunakan adalah:-

ls = senaraikan fail yang terdapat dalam direktori
ls –la = senarai fail termasuk dengan permission
pwd = memaparkan direktori kerja

mkdir = mencipta direktori
rmdir = membuang direktori

Apabila kita sudah biasa dengan arahan – arahan ini kita mendapati adalah mudah sekiranya kita dapat menggabungkan semua arahan didalam satu fail. Dari situlah wujudnya Shell Script. Untuk menghasilkan Shell Script tidaklah sukar dan boleh menggunkan editor yang paling mudah iaitu VI.Leave your response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.