Home » Archive

Articles in the Linux Category

Linux »

[11 Nov 2016 | No Comment | ]
Cara nak cegah false alarm pada snmp monitoring server disebabkan oleh DDOS pada port UDP

Terkadang server monitoring system yang menggunakan SNMP akan mengeluarkan false alarm service down. Biasanya perkara ini berlaku akibat daripada UDP flood pada service SNMP. Server tidak down tetapi disebabkan oleh port tersebut flood, maklumat yang perlu ditarik oleh monitoring server tidak dapat dicapai.

Linux, server »

[3 Nov 2016 | No Comment | ]
Shell script untuk backup MySQL dan InnoDB bagi Cpanel server

Shell script yang aku biasa pakai untuk backup MySQL database ataupun InnoDB database untuk kegunaan sendiri ataupun sesiapa yang memerlukan. Kalau setakat nak dump 1-2 database command ‘mysqldump’ dah cukup. Tapi macam mana pulak yang ada beratus database dalam 1 server. Penat la nak dump semua kalau tak ada script yang berguna macam ni.
Since aku dah biasa pakai script ni memang memudahkan kerja untuk dump

Linux »

[8 May 2015 | No Comment | ]
Pasang Enlightenment 0.19 pada OpenSuSE 13.2 secara manual

Nota ini untuk rujukan sendiri sebab nyala rasa dengan Enlightenment window manager memang tinggi. Kaedah yang ditunjukkan adalah untuk memasang Enlightenment 0.19.5 secara manual dari kod sumber (source code). Distro yang digunakan adalah OpenSuSE 13.2 sebab aku pakai distro ni untuk pc.
Download source code disini : https://www.enlightenment.org/download

Linux »

[11 Nov 2014 | 2 Comments | ]
Kenali shell script. Bina skrip yang mudah dan ringkas

Bayangkan anda berada di negara Myanmar dimana anda tidak fasih berbahasa Myanmar. Anda menggaji seorang penterjemah untuk membantu anda berkomunikasi dengan pernduduk tempatan. Anda memberitahu penterjemah anda apa yang anda perlu buat, dimana anda perlu pergi, dan sebagainya.Shell (juga boleh dikenali sebagai penterjemah arahan) juga berfungsi seperti ini. Ia mengambil arahan daripada anda kemudian menterjemah arahan yang diberikan kepada bahasa yang boleh difahami