Home » Archive

Articles in the Linux Category

Linux »

[23 Nov 2018 | No Comment | ]
Pasang Windows Subsystem untuk Linux dan pasang Clusterssh untuk menguruskan banyak sesi SSH

Satu-satunya tujuan aku pasang program ni adalah untuk memudahkan aku menguruskan pelbagai sesi Linux SSH dalam satu masa. Pastikan pelayan Xming untuk Windows telah terpasang dan berjalan tanpa masalah. Bagi siapa yang tidak tahu apa itu Xming, ianya adalah salah satu implimentasi pelaksanaan pelayan X untuk Windows.
Perkara pertama yang perlu kita lakukan adalah memasang ‘Windows Subsystem for Linux’. Program ini membolehkan aku pasang OS Linux di atas Windows. Selepas dipasang, kita perlu reboot PC.

Setelah selesai reboot, pergi ke Microsoft Store dan pasang OS yang dikehendaki. Semasa blog ditulis, Kali Linux, …

Linux »

[11 Jun 2017 | No Comment | ]
Cara nak cegah false alarm pada snmp monitoring server disebabkan oleh DDOS pada port UDP

Terkadang server monitoring system yang menggunakan SNMP akan mengeluarkan false alarm service down. Biasanya perkara ini berlaku akibat daripada UDP flood pada service SNMP. Server tidak down tetapi disebabkan oleh port tersebut flood, maklumat yang perlu ditarik oleh monitoring server tidak dapat dicapai.

Linux, server »

[3 Jun 2017 | No Comment | ]
Shell script untuk backup MySQL dan InnoDB bagi Cpanel server

Shell script yang aku biasa pakai untuk backup MySQL database ataupun InnoDB database untuk kegunaan sendiri ataupun sesiapa yang memerlukan. Kalau setakat nak dump 1-2 database command ‘mysqldump’ dah cukup. Tapi macam mana pulak yang ada beratus database dalam 1 server. Penat la nak dump semua kalau tak ada script yang berguna macam ni.
Since aku dah biasa pakai script ni memang memudahkan kerja untuk dump

Linux »

[8 May 2015 | No Comment | ]
Pasang Enlightenment 0.19 pada OpenSuSE 13.2 secara manual

Nota ini untuk rujukan sendiri sebab nyala rasa dengan Enlightenment window manager memang tinggi. Kaedah yang ditunjukkan adalah untuk memasang Enlightenment 0.19.5 secara manual dari kod sumber (source code). Distro yang digunakan adalah OpenSuSE 13.2 sebab aku pakai distro ni untuk pc.
Download source code disini : https://www.enlightenment.org/download