pirate

Perisian original mahal kan? Kalau setakat student, adakah korang akan beli perisian original? Tak payah le jawab, aku boleh teka sendiri. Berapa kerat sangatkah kita yang beli perisian original, hakikatnya perisian original dengan yang cetak rompak tiada banyak beza langsung, hanyalah perisian original itu berlesen.

Kalau nak banding harga memang jauh sangat beza.  Microsoft Windows XP home yang asli boleh didapati dengan harga RM295 tapi kalau yang cetak rompak, boleh didapati dengan harga bawah RM10.  Tu pun siap boleh dapat XP profesional lagi. Dengan perisian lain tak payah banding lah, memang ada perisian yang harga beribu-ribu tapi versi cetak rompak berapa sangat lah harga dia.

Kat ofis-ofis pun belum tentu lagi pakai perisian original sepenuhnya.

Siapa perlu disalahkan? Pengguna? Penguatkuasaan yang lemah? Penjual? Kilang yang mengeluarkan?

Kalau dah dikenakan tindakan seperti dibawah ni, baru le mengelabah;

Bahagian Penguatkuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) merampas sejumlah perisian komputer yang dipercayai melanggar peraturan bernilai RM794,300 daripada sebuah institusi pengajian tinggi swasta di Kota Kemuning, Selangor pada Khamis lepas.

Ketua pengarahnya Mohd Roslan Mahayudin berkata rampasan ini kali pertama membabitkan institusi pendidikan yang disiasat di bawah Akta Hakcipta 1997.

“Pegawai penguatkuasa mengesan 58 salinan perisian yang melanggar peraturan dalam lapan komputer yang bernilai RM24,000 di pejabat pentadbiran institusi itu dan kita telah merampas kesemua untuk siasatan lanjut,” katanya kepada pemberita pada satu sidang media yang diadakan di Putrajaya hari ini.

Dalam satu lagi serbuan terhadap sebuah syarikat teknologi maklumat di Kuala Lumpur pada 7 Okt, bahagian penguatkuasa KPDNKK merampas 74 salinan perisian cetak rompak yang dianggarkan bernilai RM125,800 dalam lapan buah komputer yang bernilai RM21,000 untuk siasatan lanjut.

“Kebanyakan suspek yang menggunakan perisian cetak rompak yang dikenakan tindakan ini menggunakan pelbagai versi program komputer seperti program Adobe, Autodesk, Microsoft dan Solidworks,” katanya.

Sumber Malaysiakini.

Penyelesaian? Perlahan-lahan beralih kepada Linux.

5 thoughts on “Komputer dirampas, guna perisian cetak rompak”
 1. “Adobe, Autodesk, Microsoft dan Solidworks,” semua bukan benda murah.

  jika mahu tukar ke open source sekali pun,
  adakah

  photoshop = gimp
  dreamweaver = bluefish, screem etc..
  office = openoffice
  dan pelbagai lagi ^_^

  p.s final projek aku 80% menggunakan open source kecuali word 2007 untuk betulkan alignment sebab opeoffice tak boleh nak buat bagi sama dengan spec yang dikehendaki (atau aku yang tak tahu) ==”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.