Home » Archive

Articles tagged with: cetak

misc »

[20 Feb 2010 | 5 Comments | ]

Entry ni terhasil lepas baca entri Kakjie berkenaan Status Halal Dan Haram Blog.
Aku bukan nak ulas berkenaan iklan kat Nuffnang atau apa-apa yang berkaitan blog, tapi atas lagi pada blog iaitu sistem operasi.
Setiap komputer pasti ada sistem operasi atau lebih mudah dipanggil OS. Macam mana pula kalau OS tu tak asli atau lebih senang dipanggil pirate. Adakah hasil penggunaan OS yang pirate tu dalam membuat kerja-kerja kita menjadikan ianya Haram? Ada tak keberkatan bila menggunakan perisian cetak rompak?
Kenapa pula nak fatwakan HARAM menggunakan perisian cetak rompak? Aku rasa bidang pengaturcaraan …

Uncategorized »

[12 Oct 2009 | 5 Comments | ]

Perisian original mahal kan? Kalau setakat student, adakah korang akan beli perisian original? Tak payah le jawab, aku boleh teka sendiri. Berapa kerat sangatkah kita yang beli perisian original, hakikatnya perisian original dengan yang cetak rompak tiada banyak beza langsung, hanyalah perisian original itu berlesen.
Kalau nak banding harga memang jauh sangat beza.  Microsoft Windows XP home yang asli boleh didapati dengan harga RM295 tapi kalau yang cetak rompak, boleh didapati dengan harga bawah RM10.  Tu pun siap boleh dapat XP profesional lagi. Dengan perisian lain tak payah banding lah, memang …