Home » Archive

Articles tagged with: rompak

Uncategorized »

[12 Oct 2009 | 5 Comments | ]

Perisian original mahal kan? Kalau setakat student, adakah korang akan beli perisian original? Tak payah le jawab, aku boleh teka sendiri. Berapa kerat sangatkah kita yang beli perisian original, hakikatnya perisian original dengan yang cetak rompak tiada banyak beza langsung, hanyalah perisian original itu berlesen.
Kalau nak banding harga memang jauh sangat beza.  Microsoft Windows XP home yang asli boleh didapati dengan harga RM295 tapi kalau yang cetak rompak, boleh didapati dengan harga bawah RM10.  Tu pun siap boleh dapat XP profesional lagi. Dengan perisian lain tak payah banding lah, memang …

Uncategorized »

[11 Jul 2009 | 3 Comments | ]

Wartawan Alam Sekitar TV3, Karam Singh Walia, kerugian kira-kira RM100,000 apabila rumahnya di Taman Sri Andalas di sini, dipecah masuk malam kelmarin.
Kejadian itu disedari isterinya, Bhagwant Kaur, 49, jam 10.15 malam sebaik pulang dari kerja dan mendapati rumah berselerak.