Categories

Blogroll

Lelong Buku

Ram 4GB tidak dapat dikesan dalam Debian 32-bit

Bagi yang install Debian, atau Centos atau Windows sekalipun, mesti hadapi masalah yang sama dengan versi 32-bit OS ni. OS tidak dapat kesan memori 4GB keatas.

Nota ni untuk aku rujuk kemudian hari disebabkan aku jarang pasang mesin Debian. Kebetulan aku kena reinstall satu server ni kepada Debian dari Centos. Kalau Centos tu biasa la. Masa install tu akan secara automatik akan dipasang dengan kernel PAE.

Bagi Debian, kernel tak secara automatik. Dia akan pasang kernel standard. Bila reboot, ram yang dapat dikesan cuma 3.6GB lebih je. Penyelesaiannya, install kernel ‘bigmem’. Satu masalah dengan hal ni. Bila reboot, network akan gagal berfungsi. Ini adalah kerana kernel module bagi network card adalah specifically compile dengan kernel tu.

Bagi problem aku, network yang digunakan oleh server adalah Atheros. Aku dapat driver dari page ni : http://packages.debian.org/search?arch=i386&keywords=atl2

Aku ambil ‘atl2-modules-2.6-686-bigmem’

Kalau dah login dengan kernel bigmem tapi network tak jalan, boleh reboot balik dengan kernel standard dan download module bigmem. Bila dah selesai install module tu, cuba reboot balik. Mesti bigmem jalan dan network jalan.

Cara ni boleh dipakai bagi Debian based system, tapi aku belum test.

Sunday ~ January 01, 2011 by admin Posted in Uncategorized | No Comments

Telefon bimbit Sony Ericsson Arc diperkenalkan di CES

Telefon bimbit ini sebelum ini dikenali dengan nama kod Anzu merupakan antara telefon bimbit ternipis keluaran Sony Ericsson. Walaupun sejak akhir-akhir ini Sony Ericsson agak senyap, diharap dengan pengenalan telefon baru ini akan menaikkan semula nama Sony Ericsson yang agak tenggelam berbanding Nokia. Nampak gaya trend semasa telefon bimbit bukan lagi semata-mata berfungsi untuk bercakap, malah mampu melakukan pelbagai tugas. Ianya tidak mustahil sekiranya sistem operasi telefon bimbit digantikan dengan Android berbanding sistem operasi legacy Sony Ericsson.

Telefon bimbit Sony Ericsson Arc dikuasakan oleh Android 2.3 dan dikatakan telefon Xperia generasi baru yang diperkenalkan pada tahun ini. Kami masih lagi menuggu sama ada XperiaPlay akan diumumkan, tapi nampaknya ianya cuma mungkin akan diperkenalkan pada Februari ini.

Telefon ini mempunyai ketebalan 8.7mm pada bahagian paling nipis dengan skrin lebar sesentuh 4.2 inci.

Apa yang menarik mengenai Android adalah terdapat banyak aplikasi percuma yang boleh didapati dalam Android market yang boleh dimuat turun.

Spesifikasi teknikal:

*Telefon bimbit ini akan berada dipasaran malaysia pada suku kedua tahun ini.

Thursday ~ January 01, 2011 by admin Posted in Uncategorized | 1 Comment

Gambar bocor XperiaPlay

XperiaPlay atau nama kod Zeus merupakan telefon bimbit Android 2.3 Gingerbread yang bakal dikeluarkan oleh Sony Ericsson. Telefon ini dikatakan bakal diperkenalkan pada Mobile World Congress pada bulan February dan dikatakan akan berada dalam pasaran paling kurang pada bulan April.

Gambar bocor terbaru mengesahkan bahawa ianya akan dikuasakan oleh Gingerbread. Walaupun begitu spesifikasi teknikal masih lagi samar-samar, kemungkinan ianya dikuasakan oleh 1GHz Qualcomm 7x30A. Benchmark juga menunjukkan bahawa ianya berada dibelakang Nexus S. Ini tidak sepatutnya berlaku kerana ianya sepatutnya lebih baik dari Nexus oleh kerana ianya dikatakan sebagai telefon bimbit PSP.

Walaubagaimanapun produk akhir mungkin boleh berubah. Sama-samalah kita nantikan.

Wednesday ~ January 01, 2011 by admin Posted in Uncategorized | 1 Comment

 

Enable Notifications.    Ok No thanks