Home » Archive

Articles tagged with: hack

artikel, misc »

[18 Nov 2012 | One Comment | ]

Bagi pengguna wordpress, tentu risau kalau blog kena hack. Kadang kala kita pelik, password dah cukup kompleks tapi masih kena hack. Banyak tips-tips kat internet yang memberikan jalan macam mana nak cegah blog kena hack. Dan paling biasa kita dengar adalah menyuruh update versi skrip yang digunakan, tukar password dan sebagainya. Agak sukar juga bagi yang bukan dari later belakang IT untuk menyelesaikan masalah ni. Boleh minta bantuan pihak hosting kita juga untuk membantu.
Kali ni aku bukanlah nak cerita pasal blog ni kena hack, tapi cara-cara nak dapatkan balik kawalan …

Uncategorized »

[13 Jan 2010 | 10 Comments | ]

christian.com.my kena hack

Laman web  christian.com.my telah di hack oleh penggodam yang mendakwa sebagai “OreKelateCrew”. Ini adalah dipercayai ada kaitan dengan isu penggunaan nama Allah yang hangat dibahaskan ketika ini.
Ketika ini laman itu sudah tidak dapat diakses.
Gambar dan sumber via.

Tags: christian, hack, kena

Uncategorized »

[7 Jan 2010 | 17 Comments | ]

Website mahkamah.gov.my telah diceroboh oleh penggodam dan digantikan muka depannya. Ketika entri ini ditulis, web itu masih lagi belum dibetulkan.
Adalah dipercayai penggodaman itu dilakukan kerana reaksi terhadap penggunaan kalimah Allah.

Tags: hack, kena, mahkamah

Uncategorized »

[11 Jul 2009 | 2 Comments | ]

Aku tak berapa pandai sangat bab-bab security ni. Tapi kalau setakat tengok-tengok cpanel access log tu boleh la. Blog ni pernah sekali kena hack. Admin tu kena hack. Tak tau macam mana dia boleh dapat password. Siap tukar admin email tu. Patut reset-reset pasword tak dapat-dapat. Nasib baik aku tau macam mana nak tukar balik email tu. Tukar dalam PHPmyadmin dalam cpanel. Kena godek-godek database gak la.
Tapi sekarang ada ancaman security yang terbaru dan serius gak. iframe hack. Sapa pernah kena? Adalah dipercayai hackers tahu ftp username dan password. Macam …