Home » Archive

Articles tagged with: dalam

artikel, misc »

[12 Dec 2014 | 11 Comments | ]
Tingkatkan trafik blog

Entry ini adalah lanjutan berkenaan dengan entry saya sebelum ini berkenaan meningkatkan pageview. Ada lagi 1 entry di blog saya yang lain.
Blog yang bagus jika tiada trafik tidak berguna. Tanpa trafik kita seolah-olah cakap sorang-sorang, tiada yang mendengar. Apa yang kita bebelkan, idea yang dicurahkan, emosi dan sebagainya jadi seperti syok sendiri. Memang betul blog adalah sesuatu yang peribadi. Tetapi bergantung kepada kandungan blog, sesuatu isu itu juga boleh mempengaruhi orang untuk

Uncategorized »

[16 Jan 2011 | No Comment | ]

Bagi yang install Debian, atau Centos atau Windows sekalipun, mesti hadapi masalah yang sama dengan versi 32-bit OS ni. OS tidak dapat kesan memori 4GB keatas.
Nota ni untuk aku rujuk kemudian hari disebabkan aku jarang pasang mesin Debian. Kebetulan aku kena reinstall satu server ni kepada Debian dari Centos. Kalau Centos tu biasa la. Masa install tu akan secara automatik akan dipasang dengan kernel PAE.
Bagi Debian, kernel tak secara automatik. Dia akan pasang kernel standard. Bila reboot, ram yang dapat dikesan cuma 3.6GB lebih je. Penyelesaiannya, install kernel ‘bigmem’. Satu …

Uncategorized »

[28 Oct 2010 | One Comment | ]

Blog ini sekarang berada di US tetapi database masih lagi dalam hosting Malaysia.
Kenapa begitu? Ini adalah kerana untuk update WordPress dan plugins, lebih pantas jika berada di server US.
Perlu ada 2 hosting jika mahu setting seperti ini.
Perkara yang perlu adalah;
1. Setting “Remote Database Access Hosts” dalam panel database dan letakkan IP server yang mahu akses ke MySQL.
2. Setting wp-config.php pada hosting yang lagi satu. Pastikan hostname adalah betul.

Tags: dalam, guna, mysql, remote, wordpress

Uncategorized »

[31 Jul 2010 | No Comment | ]

Benda ni biasa aku alami. Biasanya bila setup server(Centos) dengan RAID 1, grub hanya dipasang pada primary disk bila grub setup dalam MBR.
Masalah berlaku apabila primary disk rosak dan perlu diganti. Server tak boleh boot dek kerana secondary disk tak ada grub walaupun dah buat mirror.
Apa yang boleh dilakukan adalah dengan mendapatkan 1 CD live Centos atau DVD pemasangan Centos. Boot ke dalam DVD tersebut, ketika server membaca DVD apabila sampai peringkat scan IDE atau SATA dan load driver tekan “Ctrl+Alt+F2”
Anda akan kembali pada shell prompt. Pada ketika ini, taip …