Nama domain merujuk kepada rentetan pengenalan yang menentukan rangkaian autonomi pentadbiran, kawalan, atau kuasa dalam Internet. Semasa mencipta domain, anda perlu mematuhi peraturan dan undang-undang yang telah ditetapkan oleh Sistem Nama Domain (DNS). Semua nama DNS berdaftar adalah nama-nama domain. Dalam cPanel, anda akan mendapati seksyen “Domain” yang mengandungi beberapa ciri-ciri berguna dan bagus untuk mengurus dan mengkonfigurasi domain anda.

Subdomain
Di bawah seksyen Domain, anda akan mendapati ‘Interface’ ini memberikan anda kebolehan untuk mencipta, mengawal, dan mengkonfigurasi subdomain akaun cPanel. Subdomain adalah berkaitan dengan salah satu daripada subseksyen laman web anda yang sedia ada sebagai subdirektori yang dapat dilihat di dalam direktori yang dinamakan: public_html atau direktori “Document Root” di akaun anda.
Ketika anda mencipta subdomain, ia akan menggunakan awalan bersama-sama dengan nama domain utama anda. Sebagai contoh, mydomain.com domain dinamakan akan mempunyai subdomain seperti prefix.mydomain.com.
Ramai pengguna cPanel membuat subdomain supaya boleh menjana akaun pengguna yang unik “vanity domains.” Kebanyakan pengguna-pengguna ini mempunyai blog atau mempunyai laman web dengan tajuk khusus untuk pengguna.

Addon Domain
‘Interface’ ini membolehkan anda untuk mencipta, mengurus dan mengkonfigurasi ‘Addon Domain’. ‘Addon Domain’ berupaya untuk mengurus beberapa domain lain dalam satu akaun. Ia berfungsi sebagai link untuk nama domain baru ke Subdirektori akaun cPanel di dalam ‘document root directory ‘. Ia juga menyimpan fail yang berkaitan dalam subdirektori tersebut.
Perlu diingatkan bahawa sesetengah pembekal perkhidmatan web host tidak menyediakan perkhidmatan mencipta ‘Addon Domain’ kepada pelanggan mereka .

Park Domain
Dengan ‘interface’ ini, anda boleh mencipta, mengurus, dan mengkonfigurasi ‘Parked Domain’. Pada asasnya, ‘Parked Domain‘ membolehkan anda untuk mengarahkan pengunjung laman web anda kepada domain lain (atau laman web). Selain isi kandungan, mereka bertindak sebagai redirect atau ” pointer ” kepada kandungan yang terdapat dalam domain atau subdomain lain.

Redirect
Anda boleh menggunakan ‘Interface’ untuk mencipta, mengurus, dan mengkonfigurasi ‘domain redirection’. Ciri ini digunakan apabila halaman yang dicipta mempunyai URL yang terlalu panjang. Dengan ‘Redirects interface ‘ ini pengunjung anda boleh mengakses laman web atau halaman web dengan hanya memasukkan URL yang pendek.

Editor Mudah zon DNS
DNS berfungsi sebagai komponen Internet yang menukarkan nama-nama domain dalam Protokol Internet komputer yang boleh dibaca oleh alamat (IP). Dalam erti kata lain, mereka menterjemahkan nama-nama domain (misalnya, mydomain.com) kepada alamat IP (seperti 192.168.1.1). DNS menggunakan fail zon disimpan dalam ‘server’ anda supaya ia boleh memetakan nama domain dan kemudian mengubahnya kepada alamat IP.
Dalam fail zon domain mempunyai pelbagai jenis rekod. Dengan menggunakan ‘interface’ ‘Simple DNS Zone Editor’, anda boleh menambah atau memadam rekod A dan CNAME DNS.

Advanced DNS Zone Editor
Pada dasarnya, ‘interface’ Advanced DNS Zone Editor bertindak dengan cara yang sama seperti Editor Mudah DNS Zone. Walau bagaimanapun, ia membolehkan anda untuk mengawal dan menetapkan lebih banyak jenis rekod, termasuk A, AAAA, TXT DNS, SRV, dan CNAME record.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.