Home » misc

RM10 juta untuk presiden MCA

12 August 2009 One Comment

Dua puluh empat jam selepas satu laporan polis dibuat terhadap syarikat pemaju Kuala Dimensi Sdn Bhd (KDSB), pegawai tingginya membuat satu pendedahan yang mengejutkan.
pkfz-2

Ketua Pegawai Eksekutif KDSB, Datuk Seri Tiong King Sing – yang juga pengerusi Kelab Penyokong BN – mendakwa beliau telah ‘menderma’ RM10 juta kepada Presiden MCA yang juga Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Ong Tee Keat tahun lalu.

Wang tersebut, tambahnya, adalah untuk aktiviti-aktiviti yang berkaitan dengan bahagian-bahagian MCA.

Timbalan Tiong dalam KDSB, Datuk Faizal Abdullah berkata Ong telah menggunakan jet peribadi milik syarikat tersebut sebanyak lima kali dan ‘berhutang’ kepada mereka sebanyak AS$40,000
bagi perkhidmatan tersebut.

Bercakap kepada Malaysiakini, Tiong mendakwa beliau telah menyumbangkan berjuta-juta ringgit selepas diminta berbuat demikian oleh Ong.

Wang tersebut dibayar secara tunai dalam tiga peringkat sewaktu pertemuan dengan presiden MCA itu di Petaling Jaya dan Kuala Lumpur.

Sumber Malaysiakini.One Comment »

 • admin (author) said:

  Presiden MCA Datuk Seri Ong Tee Keat membuat laporan polis terhadap Ketua Pegawai Eksekutif Kuala Dimensi Sdn Bhd Datuk Seri
  Tiong King Sing.
  Ong ingin menyamannya jika Tiong tidak menarik balik tuduhan bahawa beliau memberikan RM10 juta untuk aktiviti parti itu tahun lepas.

  Menteri Pengangkutan itu menafikan bahawa beliau menerima wang itu.

  “Peguam saya telah diarahkan untuk memfailkan satu injunksi menghalang Tiong daripada membuat tuduhan fitnah lagi,” kata beliau pada persidangan akhbar di ibu pejabat MCA di Kuala Lumpur hari ini.

  Katanya satu laporan telah difailkan di balai polis Cheras hari ini mengenai kenyataan fitnah itu yang disiarkan oleh portal Malaysiakini semalam.

  Peguam beliau akan menghantar surat kepada Tiong untuk memintanya menarik balik tuduhan itu dalam masa tujuh hari atau menghadapi tindakan undang-undang, tegasnya.
  .-= admin´s last blog ..Oprah Winfrey sued for USD 1 trillion =-.

Leave your response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.