Home » Archive

Articles in the artikel Category

artikel, misc »

[4 Jun 2015 | 5 Comments | ]
Tips ringkas meningkatkan page view dan menjadikan peluang cerah iklan adsense di klik

Adsense merupakan program pengiklanan yand dipelopori oleh Google, iaitu peneraju enjin carian. Dengan kadar pertukaran RM dan USD yang tinggi, Adsense menjadi pilihan utama bagi blogger Malaysia yang inginkan sedikit tambahan pendapatan daripada laman blog.
Idea google memang unik dimana sebelum ini hanya syarikat-syarikat besar sahaja mampu menaja iklan didalam laman web, tetapi sekarang bergantung kepada budget sesiapa sahaja boleh beriklan dengan google. Program ini lebih dikenali sebagai Adword.
Adsense pula adalah program bagi pengguna yang ingin menambahkan pendapatan melalui iklan yang dipaparkan dalam laman web. Setiap klik akan dibayar oleh google. …

artikel, misc »

[18 Jan 2015 | 32 Comments | ]
Lelaki memasak! Tak cool?

Lama dah aku tak masak sebenonye. Maklum la kalau nak dikirakan makan kat luar pun ada tempat yang murah gak. Dengan kos barang yang semakin naik, memasak sendiri mungkin boleh jadi lebih mahal daripada beli.

Satu je kekurengan makan kat luar ni. Tahap kebersihan dia kita tak tau. Kalau macam aku ni perut sensitif, salah makan boleh sakit perut. Makan kari kedai mamak memang aku elakkan sangat.

artikel, misc »

[12 Dec 2014 | 11 Comments | ]
Tingkatkan trafik blog

Entry ini adalah lanjutan berkenaan dengan entry saya sebelum ini berkenaan meningkatkan pageview. Ada lagi 1 entry di blog saya yang lain.
Blog yang bagus jika tiada trafik tidak berguna. Tanpa trafik kita seolah-olah cakap sorang-sorang, tiada yang mendengar. Apa yang kita bebelkan, idea yang dicurahkan, emosi dan sebagainya jadi seperti syok sendiri. Memang betul blog adalah sesuatu yang peribadi. Tetapi bergantung kepada kandungan blog, sesuatu isu itu juga boleh mempengaruhi orang untuk

artikel, misc »

[18 Nov 2012 | One Comment | ]

Bagi pengguna wordpress, tentu risau kalau blog kena hack. Kadang kala kita pelik, password dah cukup kompleks tapi masih kena hack. Banyak tips-tips kat internet yang memberikan jalan macam mana nak cegah blog kena hack. Dan paling biasa kita dengar adalah menyuruh update versi skrip yang digunakan, tukar password dan sebagainya. Agak sukar juga bagi yang bukan dari later belakang IT untuk menyelesaikan masalah ni. Boleh minta bantuan pihak hosting kita juga untuk membantu.
Kali ni aku bukanlah nak cerita pasal blog ni kena hack, tapi cara-cara nak dapatkan balik kawalan …