Home » Uncategorized

Wartakan zon ternakan kelisa?

8 December 2009 No Comment

bmaMasa aku balik kampung baru-baru ni dan pergi memancing di kolam Bukit Merah, sempat juga aku tinjau-tinjau kolam Kelisa di sekitar kawasan Bukit Merah tu. Memang banyak terdapat kolam ternakan kelisa. Yang baru nak didirikan pun ada.

Makin meriah nampaknya kawasan tu dengan ikan kelisa. Tanah kawasan tu pasti akan jadi lebih mahal. Sawah-sawah pasti akan bertukar jadi kolam ikan. Tak hairanlah perkara ini berlaku sebab harga ikan kelisa memang mahal. Tentu sahaja pemodal yang rakus akan mengambil kesempatan atas situasi ini. Kalau nilai ikan dalam sesebuah kolam tu mencecah jutaan ringgit, siapa yang taknak merebut peluang macam tu.

Harga tanah sebelum ni adalah Rm15000 seekar telah menjadi sehingga RM300000 seekar ekoran perkembangan industri ternakan ikan kelisa.

Buat masa ini sebanyak 40 hektar kawasan sawah telah dijadikan kolam ternakan ikan berkenaan yang mendapat pasaran baik.

BAGAN SERAI, 7 Dis (Bernama) — Kementerian Pertanian dan Asas Tani akan meminta kerajaan negeri Perak mewartakan kawasan seluas kira-kira 100 hektar di Bukit Merah dekat sini sebagai zon akuakultur khusus bagi industri ternakan ikan kelisa.

Menteri berkenaan Datuk Seri Noh Omar berkata usaha itu perlu dibuat bagi memastikan “jelapang padi” Kerian tidak terjejas dengan lebih banyak ekoran permintaan tinggi bagi kawasan berkenaan untuk dijadikan kolam ternakan ikan kelisa.

“Kita perlu bincang dengan kerajaan negeri Perak untuk wujudkan zon akuakultur…kena hadkan kerana bimbang lebih banyak sawah akan terjejas,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan Pelan Pengurusan Ikan Kelisa Emas Tasik Bukit Merah di sini.

Noh berkata kawasan sawah padi yang sebelum ini hanya bernilai kira-kira RM15,000 seekar kini mendapat tawaran harga sehingga RM300,000 ekoran perkembangan industri ternakan ikan kelisa.

Beliau berkata buat masa ini sebanyak 40 hektar kawasan sawah telah dijadikan kolam ternakan ikan berkenaan yang mendapat pasaran baik.

“Kawasan sekitar Tasik Bukit Merah merupakan satu-satunya habitat ikan kelisa emas di dunia…pengurusan yang mampan amat perlu bagi memastikan khazanah negara yang bernilai tinggi ini terus kekal di habitat asalnya,” katanya.

Mengenai pelan berkenaan, Noh berkata ia sebahagian daripada usaha kementerian untuk memastikan industri berkenaan dapat diperluaskan pasarannya terutama ke Amerika Syarikat.

Beliau berkata ikan kelisa Malaysia tidak dapat menembusi pasaran Amerika Syarikat tanpa pelan pemuliharaan.

Spesies ikan berkenaan tersenarai sebagai spesies kawalan untuk perdagagangan antarabangsa mengikut Konvensyen Perdagangan Antarbangsa mengenai spesies flora dan fauna terancam (CITES) dan sebanyak 27 pengusaha ikan kelisa di Malaysia berdaftar dengan CITES, katanya.

Sementara itu, Timbalan Ketua Pengarah Jabatan Perikanan Datuk Ahamad Sabki Mahmood berkata Malaysia kini pengeluar kedua terbesar ikan kelisa selepas Indonesia.

Pelan pengurusan berkenaan diperkenalkan bagi mencapai matlamat memulihara stok sumber ikan kelisa emas yang endemik di Tasik Bukit Merah, katanya.

Sempena majlis berkenaan sebanyak 110 ekor anak kelisa emas bernilai kira-kira RM200,000 dilepaskan ke tasik berkenaan.
Leave your response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.