Home » Uncategorized

Waris Allahyarham Yasmin mahu saman editor, wartawan

2 August 2009 No Comment

ibu_yasminKeluarga Allahyarham Yasmin Ahmad bercadang mengambil tindakan undang-undang terhadap pengarang dan wartawan sebuah akhbar tabloid terkenal berhubung penyiaran artikel kontroversi pada 27 Julai lalu mengenai keperibadian pengarah filem dan iklan berkenaan.

Ibunya, Inom Yon, berkata tindakan itu dibuat berikutan artikel berkenaan ditulis, disiarkan tanpa fakta tepat serta menggunakan sumber maklumat yang diragui hingga menjejaskan nama baik pengarah itu serta keluarganya.

Bagaimanapun, beliau menjelaskan tindakan itu boleh dielakkan jika pengarang dan wartawan akhbar tabloid (bukan terbitan kumpulan The New Straits Times Press (M) Bhd (NSTP)) itu menemuinya sekeluarga selain membuat permohonan maaf secara terbuka.

“Sampai hari ini pun mereka belum datang bertemu kami. Yang datang sebelum ini pun cuma pegawai atasannya dengan membawa bersama surat permohonan maaf daripada syarikat penerbitannya.

“Akhbar itu pun sudah memohon maaf pada muka depannya, Khamis lalu dan menjelaskan apa yang berlaku. Tetapi, bagaimana pula dengan pengarang dan wartawan terbabit? Mereka yang sepatutnya bertanggungjawab tetapi sampai sekarang pun belum datang sini,” katanya pada sidang media di rumahnya, pagi semalam.

Hadir sama bapa Yasmin, Ahmad Hashim dan adik bongsunya, Muzaffar Syah. Yasmin, 51, meninggal dunia di Hospital Pakar Damansara, kira-kira jam 11.25 malam, 25 Julai lalu, dua hari selepas koma akibat serangan angin ahmar ketika bermesyuarat bersama pengurusan kanan Media Prima Berhad (MPB) di Sri Pentas, Bandar Utama.

Pada 27 Julai lalu, akhbar tabloid berkenaan menyiarkan artikel mendakwa mendedahkan identiti sebenar pengarah terkenal terkenal itu hingga mencetuskan kontroversi.

Inom berkata, isu itu tidak selesai selagi pengarang dan wartawan terbabit tidak menemui keluarganya bagi memberi penjelasan, selain memohon maaf secara terbuka di atas kesilapan mereka dengan menggunakan semua saluran media di Malaysia.

“Ingin saya bertanya pada pengarang dan wartawan terbabit, apa nawaitu sebenar mereka menulis, seterusnya menyiarkan artikel berkenaan. Berapa pasti mereka setiap maklumat diperoleh itu tepat dan sahih. Mereka sedar ke tidak betapa besarnya impak artikel itu terhadap maruah Yasmin dan kami?

“Berani buat, berani bertanggungjawab. Mengapa mereka perlu takut bertemu saya, ayah Yasmin dan adik-beradiknya yang lain. Pengarang dan wartawan itu tahu ke apa yang sebenarnya berlaku… jangan pandai-pandai membuat andaian yang akhirnya mengelirukan orang ramai,” katanya.

Diminta mengulas lebih lanjut, beliau berkata, jantina anaknya tidak sepatutnya dijadikan isu kerana Allahyarham memang dilahirkan seorang wanita.

“Yasmin dilahirkan sebagai wanita, mengamalkan cara hidup wanita dan meninggal (dunia) sebagai wanita. Malah, semua dokumen mengenainya ada kami simpan, termasuk surat daripada Majlis Fatwa. Jadi, mengapa dan kenapa perkara ini dijadikan isu sensasi,” katanya.

Ditanya sama ada tindakan mahkamah itu akan mengundang pandangan negatif masyarakat, seolah-olah beliau sekeluarga mengharapkan ganjaran, Inom berkata, apa yang diutamakan adalah menjaga nama baik Yasmin.

Sumber Bharian.Leave your response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.