Home » Archive

Articles tagged with: sendiri

Uncategorized »

[26 Sep 2011 | 2 Comments | ]

Bagi yang biasa dengan blogging tentu tahu berkenaan blogger.com atau blogspot.com. Kedua-duanya adalah perkhidmatan percuma daripada google.
Bagi pengguna advance, tentu tahu ada setting untuk menggunakan domain sendiri selain daripada URL yang diberikan oleh blogspot. Biasanya URL diberi oleh blogspot adalah seperti http://blog.blogspot.com. Tapi bagaimana pula jika sekiranya kita mahu menggunakan domain yang dibeli tetapi menggunakan perkhidmatan blogspot. Perlu diigat, penyedia hosting adalah blogspot dan penyedia domain adalah orang lain.
Walaupun perkhidmatan blogspot adalah terhad, tetapi bagi pengguna biasa(bukan heavy) ianya adalah sesuai. Juga sesuai bagi yang baru hendak berjinak-jinak dengan bloggging.
Tanya …

Uncategorized »

[21 Jun 2009 | No Comment | ]

Malam ini seperti biasa aku rasa malas hendak pulang. Walaupun shift kerja aku sudah tamat, tapi bosan rasanya balik awal. Bukan ada apa pun kat rumah. Lainlah kalau dah kahwin. Dah tentu dapat peluk isteri. Rasanya tangan ini gatal untuk melayari internet. Walaupun hampir 24 jam depan komputer, rasanya masih belum puas.
Kerja 12 jam amatlah memenatkan. Esok cuti. Nik awal-awal lagi dah ajak memancing. Tapi sayangnya esok ada kawan(Zack) hendak datang. Mungkin datang mungkin tidak. Macam tak pasti sahaja Zack tu nak datang.
Alif datang awal hari ni. Entah apa mimpi …

Uncategorized »

[4 Feb 2009 | No Comment | ]

Iran berjaya menghantar satelit buatan sendiri ke orbit dan membimbangkan pihak barat tentang kemampuan sebenar Iran.
Stesyen televisyen kebangsaan menyiarkan gambar satelit Omid dihantar ke angkasa lepas menandakan ulangtahun ke 30 1979 revolusi Islam.
“In another achievement for Iranian scientists under sanctions, Iran launched its first homemade Omid satellite into orbit,” Laporan TV berkata. “It was carried into orbit by Iran-made satellite carrier Safir”
Laporan mengatakan Omid mengandungi satelit eksperimen dan sistem kuasa dan direka untuk mengumpul maklumat serta peralatan ujian.

Tags: iran, melancarkan, satelit, sendiri

Uncategorized »

[25 Jan 2009 | No Comment | ]

Suse studio merupakan produk terbaru daripada Novell. Seperti Red Hat, Novell juga mempunyai versi Linux komersil dan versi percuma. Bagi yang pernah mencuba pelbagai variasi Linux tentu setuju bahawa Suse merupakan satu variasi Linux yang baik.
Berbalik kepada suse studio, apa yang boleh dilakukan dengan suse studio?

Dengan suse studio, kita boleh mencipta variasi suse kita sendiri berdasarkan keperluan kita. Bina komponen perisian pelayan dengan perisian pilihan kita dan sistem operasi yang minima hanya sekadar untuk melarikan aplikasi kita sahaja.
Buat live CD atau DVD cuma dengan pakej dan perisian kita perlukan sahaja.
Buat …