Home » Archive

Articles tagged with: backup

Linux, server »

[3 Jun 2017 | No Comment | ]
Shell script untuk backup MySQL dan InnoDB bagi Cpanel server

Shell script yang aku biasa pakai untuk backup MySQL database ataupun InnoDB database untuk kegunaan sendiri ataupun sesiapa yang memerlukan. Kalau setakat nak dump 1-2 database command ‘mysqldump’ dah cukup. Tapi macam mana pulak yang ada beratus database dalam 1 server. Penat la nak dump semua kalau tak ada script yang berguna macam ni.
Since aku dah biasa pakai script ni memang memudahkan kerja untuk dump

gadget »

[16 Nov 2016 | No Comment | ]
Seagate perkenal storan luaran 5TB

Seagate telah mengumumpan storan luaran baru dengan kapasiti terbesar iaitu 5TB. Storan terbaru ini adalah pertama daripada Seagate dan dipanggil Backup Plus Portable 5TB. Backup Plus Portable 5TB dilengkapi perisian Seagate Dashboard untuk pemindahan data dari PC, perkasas mudah alih, cloud dan sandaran media sosial serta serasi dengan MacOS.