Home » Uncategorized

Social engineering untuk track kawan lama

22 January 2010 8 Comments

Apa itu social engineering? Kalau diterjemah ianya menjadi kejuruteraan sosial. Kaedah social engineering biasa dipakai oleh FBI untuk mengesan penjenayah malah dalam jaringan keganasan antarabangsa yang tidak mengenal sempadan, benda ni memang diperlukan oleh agensi seperti FBI.

Takrif Wikipedia:

Social engineering is the act of manipulating people into performing actions or divulging confidential information, rather than by breaking in or using technical hacking techniques.While similar to a confidence trick or simple fraud, the term typically applies to trickery or deception for the purpose of information gathering, fraud, or computer system access; in most cases the attacker never comes face-to-face with the victim.

Tahukah anda bahawa maklumat yang anda letakkan dalam laman sosial sebenarnya tidak terlindung dan boleh dicari oleh enjin carian.

Bergantung kepada niat sipencari, ianya boleh jadi untuk tujuan baik atau tujuan buruk. Contoh niat buruk adalah menggunakan gambar kita untuk tujuan jahat, menggunakan nama, menggunakan kad pengenalan, mencari kata laluan dsb. Contoh tujuan baik, adalah mencari kawan-kawan terpisah.

Aku tak nak cerita panjang lebar tentang hal ni sebab korang boleh buat social engineering sendiri cari kat google. Apa yang aku nak cerita adalah, semalam aku tergerak hati nak buat social engineering untuk track member-member sekolah SPM tahun 1997 dulu. Aku cuma cari sorang dapat kat Facebook, daripada sorang tulah berkembang tak sampai masa 24 jam lagi pun.

Jadi kalau korang pelajar SMMS SPM97, korang boleh join aku(Adi Sarkawi) kat Facebook. http://facebook.com/inertz



8 Comments »

  • TMUkmkd said:

    social eng – term yang popular masa kevin d mitnick berleluasa 🙂
    sampai sekarang aku minat pasal social eng, body gesture & psychology 🙂

    tapi malangnya aku bukan pada bidang tu 100% tapi still belajar by pengalaman

    so ramai dah ko jumpa?
    .-= TMUkmkd´s last blog ..Ralat Laman Thundermatch =-.

  • admin (author) said:

    Ade la gak. Boleh la nak tau cerita sekarang ni. Memasing dah bekerjaya dan jadi mak orang.

  • ery said:

    jangan kata kawan sekolah..
    kawan tadika pn bleh jumpa balik..uhuh
    .-= ery´s last blog ..Sorry La Kalau Tak Komen Blog Korang =-.

  • admin (author) said:

    Aku jumpe kawan sekolah rendah. Bagus2.

  • jard said:

    waaa.. promote sosial engineering atau fesbuk hang neh? eheheh..

    salam singgah dari ku =)

  • admin (author) said:

    Promot fesbuk. Xde la promot. Cari member lama je. Selamat datang Jard.

  • izzat said:

    itu pun kalau apa yang diletakkan di facebook dsb tu maklumat yang betul la kan? kalau tipu, tipu juga la kan?hoho
    .-= izzat´s last blog ..2010 First Partial Solar Eclipse †Friday, 15 January 2010 =-.

  • admin (author) said:

    Yela. Patut kita letak maklumat tipu je. Selamat sikit privacy kita. Tapi facebook memang strict kan pasal nama. Memang nampak fishy sikit.

Leave your response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.