Home » Uncategorized

Sejarah Malaysiakini

14 October 2009 No Comment
Malaysiakini 1999

Malaysiakini 1999

Ianya bermula pada November 1998 – dua bulan selepas pemecatan dan penangkapan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Media arus perdana hanya menyiarkan pandangan yang menyokong kerajaan dalam krisis kepimpinan yang melanda Malaysia itu.

“Keperluan kepada berita yang bebas, amat jelas sekali. Ketika menjamu selera di sebuah restoran mamak di Petaling Jaya, timbul cadangan untuk mewujudkan sebuah akhbar bawah tanah,” kata pengasas bersamanya, Premesh Chandran, bekas wartawan akhbar The Sun yang ketika itu bertugas dengan Kongres Kesatuan Pekerja Malaysia (MTUC).

“Bagaimanapun, satu lagi cadangan yang dianggap lebih sesuai dikemukakan – mewujudkan sebuah lamanweb berita,” tambahnya.

mkini01

Malaysiakini 2001

Idea awalnya ialah untuk mengumpulkan tidak lebih daripada empat orang untuk menerbitkan tiga hingga lima berita sehari. Lamanweb itu akan dibiayai menerusi sumbangan dan melalui pendapat daripada perniagaan sampingan warung siber.

Premesh kemudiannya menulis kertas konsep dan mengedarkannya kepada individu-individu yang berminat. Kertas kerja itu bertajuk ‘The Daily Diet – It’s free, fast and true.”

Akhirnya enam individu mengumpul RM30,000 untuk membeli sebuah warung kafe di SS2, Petaling Jaya – untuk dijadikan pusat operasi lamanweb berkenaan.

Nama Malaysiakini merupakan pilihan muktamad untuk lamanweb tersebut, dengan cogan kata – ‘Only the news that matters’.

mkini02

Malaysiakini 2002

Nama Malaysiakini.com didaftar pada bulan April 1999. Bagaimanapun, pada bulan Julai, warung kafe itu mengalami kerugian dan terpaksa dijual.

“Ketika itu, projek tersebut nampaknya tidak menuju ke mana-mana. Tetapi kemudiannya, kami berjaya menyakinkan Pakatan Akhbar Asia Tenggara (Seapa) – sebuah gabungan pertubuhan wartawan di rantau ini yang beribupejabat di Bangkok – untuk memberi geran AS$100,000,” kata seorang lagi pengasas bersamanya, Steven Gan yang ketika itu bertugas dengan akhbar The Nation di Thailand.

Malaysiakini membuka pejabatnya pada 1 Oktober di tingkat empat sebuah rumah kedai dekat Jaya Supermarket (yang kini telah roboh) di Seksyen 14, Petaling Jaya. Gan pulang dari Bangkok sehari sebelumnya, dan mula bertugas di pejabat tersebut.

Malaysiakini 2004

Malaysiakini 2004

“Tiada banyak masa yang kami ada. Perdana Menteri ketika itu, Tun Dr Mahathir Mohamad membuat kejutan dengan memanggil pilihan raya umum mengejut. Pada masa itu, ramai yang menjangka pilihan raya itu akan diadakan pada tahun 2000,” kata Gan.

“Berikutan itu, diputuskan untuk melancarkan Malaysiakini lebih awal dengan membuat laporan langsung mengenai hari penamaan calon pada 20 November 1999.”

Malaysiakini versi 1.0 diselenggarakan oleh pereka web berusia 19 tahun, Sarah Shazreena Sharin.

Tinggal lima hari sebelum pelancarannya, tiga wartawan sulung Malaysiakini – Ng Boon Hooi, Hidayatul Ein Azmi dan Ajinder Kaur – melaporkan diri bersama dengan beberapa orang sukarelawan.

Malaysiakini 2005

Malaysiakini 2005

Dan Malaysiakini muncul membuat laporan langsung pada hari penamaan calon bagi pilihanraya umum 1999.

Dan itulah saat kami dilahirkan…

Sumber Malaysiakini.Leave your response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.