Orang kita ni kalau minyak naik 1 sen pun akan bising. Walaupun kata menteri dalam utusan bahawa minyak tak naik harga, macam mana la dia pusing. Bagi minyak Ron95 pada harga asal Ron97. Cuba banding 2 berita di bawah;

Tiada perubahan harga petrol utama negara – Ismail Sabri

KUALA LUMPUR 31 Ogos � Tiada perubahan dalam harga petrol utama negara, kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Beliau hari ini melancarkan petrol RON95 bagi menggantikan RON97 sebagai produk petrol utama yang akan dijual mulai esok di stesen minyak di seluruh negara dengan harga RM1.80 seliter iaitu sama dengan harga RON97 sebelum ini.

RON97 pula dinaiktaraf sebagai minyak premium dengan harga RM2.05 seliter, manakala RON92 dihentikan pengeluarannya, kata Ismail Sabri.

Sumber Utusan.

Dengan berita ni;

Kenaikan Harga Petrol RON97 Dan Pengenalan RON95

Pada 14 Mei 2009, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KDNHEP) telah mengumumkan kenaikan harga petrol RON95 yang digunakan oleh kebanyakkan kenderaan kini daripada RM1.80 kepada RM2.00. Ini ekoran pengenalan petrol RON95 yang dikatakan mempunyai kualiti yang sesuai dengan kenderaan di Malaysia. RON95 akan dijual pada harga RM1.75 iaitu lebih murah 5sen dari harga RON97 sekarang. Kenaikan harga barang dan pengenalan petrol jenis baru ini akan berkuat kuasa pada 1 September 2009. RON97 selepas itu akan dijadikan petrol premium manakala RON92 yang dijual pada harga RM1.70 kini akan ditarik dari pasaran.

Dalam hal ini Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KDNHEP) perlu lebih mempromosikan RON95 dengan menjelaskan kebaikan berbanding RON97 agar rakyat jelas dan faham.

Sumber Maklumat:
Jabatan Penerangan Malaysia
Mei 2009

minyak

3 thoughts on “Minyak naik oi….”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.