Saya suka mencuba Distro Linux yang baru. Rasanya dah bayak distro cuba. Selain dari Linux pun pernah seperti Solaris, FreeBSD, QNX RTOS,dan BeOS. Cuma belum pernah cuba Mac aje.

Redhat 5.3 baru sahaja dikeluarkan, beberapa minggu selepas itu Centos 5.3 dikeluarkan. Centos 5.3 adalah salinan daripada Redhat 5.3 dimana Redhat adalah versi berbayar. Fedora dikeluarkan lebih awal. Fedora biasanya dipasang pada desktod manakala Redhat dan Centos lebih kepada server.

Apabila pertama kali memasang Centos 5.3 pada Laptop Acer Aspire 4530, terdapat error mengatakan bahawa hardisk Sata tidak dapat dikesan. Memang sukar untuk mencari penyelesaian jika Sata tidak dapat dikesan kerana terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkannya. Akhirnya terdapat 1 penelesaian, ianya dapat diselesaikan dengan menambah “pci=nomsi” semasa memasangnya.

linux pci=nomsi

Anda boleh teruskan dengan pemasangan selepas itu tanpa perlu risau tentang driver Sata lagi. Kaedah ini berkesan untuk Centos 5.3 dan Redhat 5.3. Tidak pasti bagi distro Linux lain.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.