Samsung Electronics dilaporkan telah cuba untuk memujuk Intel melancarkan DDR4 bagi menyokong platform pelayan lebih awal daripada jadual iaitu 2014 disebabkan oleh kebimbangan bahawa membuat cip DDR3 kini tidak lagi menguntungkan kerana harga yang rendah, menurut pemerhati industri.

Kini hanya Samsung dan Hynix Semiconductor telah menyiapkan pembangunan DDR4 , dan bersiap sedia untuk peralihan kepada standard memori generasi akan datang.

Walaupun terdapat lonjakan terkini di tengah-tengah kebimbangan bahawa Elpida Memory mungkin keluar daripada segmen DDR3 menyebabkan bekalan DDR3 global mengecut, harga untuk memori PC arus perdana telah jatuh dengan mendadak sejak akhir 2011. Lebihan bekalan kekal di pasaran walaupun spekulasi bahawa bilangan pemain industri akan mengurangkan bekalan.

Peralihan kepada DDR4 boleh menjadi satu-satunya cara bahawa industri DRAM mampu untuk memanjat keluar dari musim menurun. Peralihan kepada standard baru cip memori dijangka berlaku pada kadar yang lebih cepat daripada peralihan sebelumnya dari DDR2 ke DDR3, yang mengambil masa kira-kira tiga tahun untuk disiapkan.

Standard baru DDR4  yang akan mewakili kemajuan penting dalam prestasi mengurangkan penggunaan kuasa berbanding dengan teknologi generasi sebelumnya bakal diperkenalkan sekitar pertengahan 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.