Home » Uncategorized

House MD musim keenam, episod 1-9

28 December 2009 11 Comments

Siapa layan cerita House MD? Aku memang suka pun cerita ni. Dah siap buat koleksi dari musim pertama lagi. Bagi aku musim ke 3 tu paling best. Dengan perangai Dr House yang menjengkelkan serta lawak yang bersahaja yang dibuat beliau.

Sedikit tentang House.

House atau lebih dikenali sebagai House MD adalah rancangan drama TV perubatan untuk rankaian Fox di US. Ianya mula diterbitkan sejak 16 November 2004. Drama ini dicipta oleh David Shore dan Paul Attanasio. Watak utama dipegang oleh Hugh Laurie sebagai Dr Gregory House, genius dalam bidang perubatan dibantu oleh pasukannya didalam sebuah hospital yang sebenarnya tidak wujud iaitu Princeton-Plainsboro Teaching Hospital di New Jersey. Watak House banyak dipengaruhi oleh watak Sherlock Holmes, genius dalam forensik, pemuzik, pengguna ubat(vicodin), dan juga kesunyian.

Dr House selalu berselisih faham dengan bosnya, pengurus hospital dan Dekan Perubatan Dr Lisa Cuddy, watak yang dilakonkan oleh Lisa Edelstein dan pasukan diagnostik kerana banyak hipotesis tentang penyakit pesakit adalah berdasarkan sesuatu yang kontroversi. Perangai beliau memang menjengkelkan.Oleh itu beliau tidak ramai kawan. Beliau hanyalah rapat dengan Dr james Wilson yang dipegang oleh Robert Sean Leonard ketua jabatan Onkology.

Semasa 3 musim pertama House MD, pasukannya adalah trerdiri daripada Dr Robert Chase(jesse Spencer), Dr Allison Cameron(jennifer Morrison) dan Dr Eric Foreman(Omar Epps). Pada akhir musim ketiga, pasukan ini dibubarkan. Pada awal musim keempat, House bergabung semula dengan Foreman tetapi secara berperingkat beliau mula memilih ahli pasukan baru. Cara memilih ahli pasukan memang unik dimana beliau membuat seperti program realiti TV pada musim ini. Ahli pasukan baru terdiri dari Dr Remy Hadley(Olivia Wilde), tetapi beliau tidak memanggil namanya sebaliknya memanggil dengan nama “Thirteen”, Dr Chris Taub(Peter Jacobson) dan Dr Lawrence Kutner(Kal Penn). Bagaimanapun Dr Lawrence Kutner tidak lama kerana beliau membunuh diri.

Dr Chase dan Cameron terus muncul dalam peranan berbeza dan mereka berkahwin pada akhir musim ke 5. Pada akhir musim ke 5, Dr House telah menjalani rawatan sychiatric di hospital Mayfield Psychiatric kerana masalah halusinasi yang dialamia akibat pengambilan ubatan berlebihan.

Berkenaan dengan musim keenam.

Musim keenam bermula pada 21 September 2009 dengan tajuk Broken. Ianya bermula dengan program pemulihan dari ketagihan vicodin dari badannya untuk mengawal halusinasi beliau. Pasukan beliau telah kembali kepada asal dan beliau juga mengambil Thirteen dan DR Chris Taub dalam pasukannya.

Preview



11 Comments »

  • TMUkmkd said:

    haha.. aku minat criminal minds sebab bersangkutan dengan body gesture
    tapi house kalau ada masa aku tengok gak ^_^
    .-= TMUkmkd´s last blog ..Kamal, 3 Gadis dan Ubiquity =-.

  • z4520ft said:

    minat gak cite… layan je prangai selambe die 2

  • admin (author) said:

    Bukan setakat selamba, tapi menjengkelkan juga.

  • aidi-safuan said:

    sampai episod 9 je ke ade?
    .-= aidi-safuan´s last blog ..Selamat Hari Natal~ (edisi terlewat 3 hari) =-.

  • admin (author) said:

    Sebenarnya episod 9 tu episod 10 sebab episod 1 ada 2 siri. Episod sebelas belum lagi ditayangkan di US. Tahun depan baru ditayangkan.

  • x-po said:

    aku xpenah dgr psl cite ni tp cam berminat nk tgk plak..hoho

  • admin (author) said:

    Best woo. Bagi yang minat la.

  • zella said:

    jarang layan cite ni…
    kekadang jer…
    .-= zella´s last blog ..skirt singkat sampai peha.. tetapi kamu belum lagi super sexy! =-.

  • admin (author) said:

    Best drama dia. Walaupun dia punya flow macam mendatar.

  • aman said:

    pergh. banyak tul nak kena dload nie. hehe~
    .-= aman´s last blog ..Teknologi dan Internet Sepanjang Tahun 2009 =-.

  • admin (author) said:

    Kalau ada rapidshare bayar xde masalah. Meh la ambik kat ofis aku USJ 9 kalo malas nak dload.

Leave your response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.