Home » Uncategorized

Generasi baru robot NAO

18 December 2011 No Comment

Syarikat Perancis Aldebaran Robotik baru sahaja mengeluarkan generasi baru mini humanoid robot NAO mereka yang menawarkan sekumpulan ciri-ciri baru yang akan membuat ia agak menggerunkan. Robot yang berketinggian 1 kaki 10 inci melihat menggunakan kamera resolusi tinggi dan  dapat memahami kedua-dua input visual dan audio, serta berkomunikasi dalam lapan bahasa yang berbeza.

NAO juga boleh berjalan dan belajar untuk mengendalikan permukaan yang berlainan melalui algoritma yang terbina dalam. Model baru yang dilengkapi pemproses Intel 1.6 GHz (yang terletak di kepalanya) dan CPU sekunder dalam badan. Ia mempunyai empat mikrofon untuk mengesan bunyi dan menjalankan perisian pengecaman suara juga. Kedua-dua kamera HD 30fps akan mengimbas persekitaran bagi halangan dan juga mengenali wajah dan bentuk. Di samping itu, pergerakan robot juga telah dioptimumkan supaya ia dapat mengelakkan perlanggaran. Terdapat juga sensor kapasitif di atas kepala robot, membenarkan pengguna untuk menyediakan rangsangan untuk NAO untuk bertindak balas terhadapnya.

Harga yang ditawarkan adalah USD15,999 bukanlah mensasarkan untuk pengguna biasa atau untuk mainan tapi disasarkan untuk pelanggan pendidikan dan penyelidikan.Leave your response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.