Home » Uncategorized

Emas ditemui di Pendang

4 July 2009 8 Comments

emasPenduduk Pendang kini sibuk mencari emas di tapak kuari di Kampung Jelutong, Tobiar di Pendang, sejak ketulan emas dilaporkan ditemui oleh beberapa pekerja kuari dua hari lalu.

Menurut Bernama, mendapati beratus-ratus penduduk berduyun-duyun membawa peralatan untuk mencari emas.

“Mula-mula saya pun tak percaya dalam ketulan batu kuari ini ada emas. Tapi bila dengar ada orang dah jual emas, saya pun datang mencuba nasib.

“Saya tengok memang macam ada ketulan berwarna kuning dan bersinar-sinar di celah-celah batu kuari yang berwarna hitam ini,” kata Niza Samsudin, 25, dari Kampung Banggol Temak.

Semua ahli keluarganya turut mencari emas bersamanya.

Seorang pelajar, Amirul Anas Amirul Rashid, 13, berkata dia datang mencari emas setiap petang sejak Rabu lalu.

“Pada mulanya ibu bapa saya tak izinkan saya cari emas ini, tapi apabila saya bawa balik tunjuk kepada mereka, ibu bapa saya pun turut datang mencari bersama.

“Kami nak kumpul banyak-banyak dulu, lepas ini baru jual,” katanya.

Abdul Halim Abdullah, 66, yang menetap lebih 30 tahun di kampung tersebut berkata ini adalah kali pertama laporan tentang emas dijumpai di kampung itu.

“Jika benar ketulan kuning di dalam batu adalah emas, kami yang kebanyakannya bersawah tentu bertuah kerana dapat menjana pendapatan tambahan,” katanya.  Sumber Malaysiakini.



8 Comments »

  • Kujie said:

    sebelum ni berduyung2 kita ke Mersing
    jom blk Kedah pula…hehe
    .-= Kujie´s last blog ..Duta kambing =-.

  • admin (author) said:

    Kak Jie, emas 1 gram pun dah harga berpuluh2. Biasanya orang melombong emas ni dia cari ibu emas. dapat ibu dia, mesti banyak emas lagi kat sekitar tu.

  • ira said:

    pecaye ke sal emas kat pendang tu?..

  • mrbisnes said:

    buat pengetahuan korg, bisnes nie baru launch 15/1/2010. Hr nie baru bape hr bulan??? makin hari makin ramai yg join… aq lau boleh nak korg dengar awal, so korg boleh la dapat org ramai yg banyak nanti… sbb leader2 atas rancak cari org ramai kat luar sana.. bawah kite cuma boleh ltak 2 org jer… x bleh lbih. so mana nak letak org ramai2 tu??? mst la spillover. maksudnyer masuk kan je bawah sape2 jer… lau boleh korg dngr awal la… lau lambat ramai lg yg akan mengatasi korg lak kan…. juz dengar jer x rugi ape pon…. korg masih sempat lau nak mula skrg!
    Lau berminat sms or ym kat aq k:
    h/p no:019-4496242
    ym:rahmanz90@yahoo.com

  • pjan said:

    dunia akhir zaman…kan ke nabi dah pesan tanda2 akhir kiamat nanti emas akan dijumpai di merata-rata..
    .-= pjan´s last blog ..Orang gaji ku sayang =-.

  • admin (author) said:

    Ni emas tipu rupanya.

  • jual beli emas said:

    Beli emas pada harga teruja http://www.hafizjewel.com / hafizjewel.blogspot.com

    Kami membeli emas pada harga tertinggi, kami juga membeli emas putih, surat pajak dan platinum. agen kami berada di seluruh Malaysia kecuali borneo.

    Jika anda bermasalah untuk ke tempat kami, kami boleh ke tempat anda untuk sebarang transaksi (gold test, diamond test, platinum test, surat pajak).hanya call no kai dibawah.

    Semua urusan dengan kami ada secara tunai dan segera.

    Kawasan utama: seluruh selangor dan kuala lumpur , kajang, selayang, kepong, bangi, serdang, pandan indah, damansara, ampang, petaling jaya, shah alam, klang, etc. Negri2 lain. penang, melaka, johor, terengganu, kedah, perak, negeri sembilan

    no tel: 012-2301015 / 013 4321 824 (shahrul)

    hubungi kami untuk membeli atau menjual emas, emas putih, surat pajak, platinum, gold bar, emas kijang, harga emas, emas 916, rantai emas, cincin emas, emas lama, emas rosak, emas patah
    .-= jual beli emas´s last blog ..Update: lelong belum dapat diadakan =-.

  • admin (author) said:

    Emas tipu je tu ira.

Leave your response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.