blackberry-storm-2Telefon bimbit ini merupakan versi naik taraf daripada versi terdahulu. Pelancaran Storm 2 merupakan petunjuk jelas bahawa versi Storm adalah versi Blackberry yang diminati.

Apa yang menjadikan Storm popular dikalangan Blackberry adalah rekabentuk yang menarik serta gabungan ciri-ciri menarik telefon bimbit yang disatukan didalamnya. bahagian luaran yang dipertingkat menjadikan telefon lebih ringan dan mudah dibawa. Luaran berwarna hitam berkilat menjadikan ianya ideal bagi pengguna koperat dan eksekutif muda. Dimensi telefon ini adalah 112x62x14mm.

Yang paling menarik adalah skrin lebar yang jelas dan terang. Skrin sesentuh yang pantas berinteraksi apabila disentuh dan amat selesa digunakan.

Saiz skrin adalah 3.25 inci dan resolusi skrin adalah 480×320 piksel. Semua menu dapat dilihat dengan jelas serta skrin lebar membuatkan ianya lebih elegan. Tidak seperti model sebelum ini, tiada sela(gap) antara bingkai dan skrin.

Storm 2 juga dilengkapi dengan kamera 3.2 megapiksel, cukup untuk mengambil gambar-gambar secara tidak sengaja ataupun ternampak sesuatu yang menarik untuk diambil gambar. Gambar juga boleh dilihat semula melalui skrin lebar resolusi tinggi.

Sistem operasi bagi Storm 2 adalah menggunakan Blackberry OS 5.0. Semua aplikasi cepat bertindakbalas dan kita boleh akses kepada semua aplikasi dengan pantas. Dari sudut pengguna akhir, ianya amatlah menguntungkan untuk melabur dalam telefon bimbit ini. Pelungsur web juga pantas untuk memproses JavaScript serta CSS. Salah satu yang menarik adalah Storm 2 juga menyokong Google gears dan widget Blackberry.

Ciri-ciri maju yang lain adalah seperti Blackberry Enterprise Server 5. Ianya membantu kita mengakses fail Windows, email Microsoft Exchange dan juga Outlook. Storm 2 menyokong WiFi. Email dapat dikirim dan diterima dengan lebih pantas dan juga boleh akses laman sosial seperti Facebook dan sebagainya. Oleh itu kita akan sentiasa dalam talian walaupun dalam perjalanan. Kita tidak lagi terlepas email-email penting kerana email boleh diakses dengan lebih mudah.

[youtube]9-sIC0IZwqs[/youtube]

Storm 2 menyokong GSM serta EDGE dan jalur tunggal UMTS dengan HSPDA. Kebolehsambungan bukanlah menjadi isu jika kita menggunakan Storm 2. Dimana sahaja boleh berinternet jika ada rangkaian yang menyokongnya. Memori dalaman telefon ini adalah 2GB tetapi boleh juga dinaiktaraf kepada 16GB menggunakan kad mikro SD. Bekalan kuasa juga menakjubkan. Ianya menggunakan bateri 1400 mAH dengan masa bercakap 6 jam dan masa sedia 280 jam.

Dengan ciri-ciri yang banyak pada Storm 2, bolehlah dikatakan telefon ini amat sesuai bagi eksekutif muda dan profesional.

Takde sepa nak bagi aku pree ke handphone ni.

6 thoughts on “Blackberry Storm 2 untuk eksekutif muda”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.