alligator_garAda ikan buaya dapat ditangkap nelayan tempatan tasik Bukit Merah. Kalau tak silap ikan ini bukan ikan tempatan. Boleh jadi ada orang yang lepaskan ke tasik sebab dah tak larat nak jaga. Kalau tengok dalam dokumentari ikan ni agresif juga sebab dah macam buaya muncungnya.

Lama gak tak memancing kat Bukit Merah. Las time memancing air keruh dek kerana projek keretapi.

Sumber berita;

Penduduk di sekitar Tasik Bukit Merah, di sini, gempar dengan penemuan seekor ikan yang mempunyai mulut dan deretan gigi tajam menyerupai buaya.

Ikan itu ditangkap nelayan tasik Abu Zabar Husin 75, selepas terperangkap di dalam bubu dawai dipasangnya di tasik berhampiran Jalan Keretapi Bukit Merah, di sini, jam 5 petang kelmarin.
Abu Zabar berkata, dia terkejut kerana tidak pernah menangkap atau berjumpa ikan itu sejak menjadi nelayan di situ lebih 50 tahun lalu.

“Ini kali pertama saya melihat ikan dengan bentuk kepala menyerupai buaya. Ikan itu ditemui terperangkap di dalam bubu bersama ikan lain.
“Ketika bubu diangkat, saya terperanjat dan menyangka anak buaya,” katanya.
Menurutnya, ikan itu agresif dan hampir terlepas ketika dipegangnya.

“Penemuan ikan ini menyebabkan rumah saya dikunjungi ramai penduduk dari daerah Kerian yang datang berpusu-pusu untuk melihatnya dari dekat.
“Orang ramai turut pelik kerana ikan itu bermuncung dan deretan gigi seperti buaya. Setahu saya ikan seperti ini tidak pernah wujud di Tasik Bukit Merah,” katanya.

Sifat ingin tahu orang ramai, termasuk dari Semanggol dan daerah Selama, menyebabkan rumahnya dikunjungi sehingga lewat malam.
Abu Zahar berkata, misteri spesies ikan itu terjawab apabila seorang kakitangan Jabatan Perikanan yang mengunjungi rumahnya mengesahkan ia spesies ‘Aligator Gar’.
“Berdasarkan maklumat, spesies ikan ini hanya wujud di Amerika Utara dan boleh membesar sepanjang tiga meter dan seberat hampir 100 kilogram.
“Saya hairan bagaimanapun ikan ini boleh muncul di Tasik Bukit Merah. Jika benar ikan ini berhijrah, ia perlu berenang ribuan kilometer untuk sampai ke Malaysia,” katanya.
Difahamkan, spesies ikan pemakan daging ini pernah dilaporkan ditangkap di Tasik Bera, Pahang oleh seorang nelayan pada Januari 2008.
“Ada kemungkinan ia ikan hiasan sebelum sengaja dilepaskan ke tasik,” katanya.

 

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Enable Notifications.    Ok No thanks