Google telah melancarkan satu service adsense terbaru iaitu

AdSense for Domains

Apakah “AdSense for Domains” sebenarnya?

Pernahkah nama domain anda tamat tapi anda telah terlupa membayarnya and apabila anda membuka laman web didapati laman web anda tidak menunjukkan kandungan yang sepatutnya sebaliknya adalah iklan sahaja? Adsense telah bergerak setapak lagi dengan menawarkan servis seperti ini, jadi tak perlu lagi hosting jika hendak bergiat dalam adsense. Tapi harus diingat domain yang anda daftar hendaklah digunakan untuk itu sahaja dan tidak boleh digunakan untuk service lain. Baca dan fahamkan syarat google bagi servis ini.

Adsense for domains
Adsense for domains

Sebelum ini memang telah ada pihak lain yang mempelopori bidang ini seperti Sedo. Ianya juga dipanggil domain parking. Biasanya kita juga boleh menjual domain dalam domain market place dimana tawar menawar harga domain boleh dilakukan. Domain parking Sedo juga menawarkan pendapatan daripada iklan yang diklik oleh pelawat pada domain parking.

Untuk aktifkan servis google ini, kita perlu sedikit pengetahuan teknikal berkenaan dengan DNS. Biasanya kita perlu beli “Domain managed DNS” kerana kita perlu ubah CNAME dan juga tukar A rekod. Ianya agak teknikal bagi orang biasa tapi tidak lah sukar sangat.

Boleh baca disini https://www.google.com/adsense/support/bin/answer.py?answer=100301&sourceid=aso&subid=ww-ww-et-asui&medium=link

Juga sini https://www.google.com/adsense/support/bin/answer.py?answer=76049

By admin

5 thoughts on “AdSense for Domains”
  1. Orang klik iklan pada page domain tu, dari situ lah pendapatan adsense. Kalau sesiapa yang pernah guna Sedo, macam tu lah konsep dia. Perlukan bantuan hoster untuk setup kerana kita perlu ubah “A” record dan “CNAME”.

  2. Mmg cun la AFD.. tapi aku belum sempat nak buat…..hehe.. insyaAllah…ader masa mengizinkan nanti….
    .-= zam´s last blog ..Plan Sabtu dan Ahad =-.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.