Bagi yang biasa dengan blogging tentu tahu berkenaan blogger.com atau blogspot.com. Kedua-duanya adalah perkhidmatan percuma daripada google.

Bagi pengguna advance, tentu tahu ada setting untuk menggunakan domain sendiri selain daripada URL yang diberikan oleh blogspot. Biasanya URL diberi oleh blogspot adalah seperti http://blog.blogspot.com. Tapi bagaimana pula jika sekiranya kita mahu menggunakan domain yang dibeli tetapi menggunakan perkhidmatan blogspot. Perlu diigat, penyedia hosting adalah blogspot dan penyedia domain adalah orang lain.

Walaupun perkhidmatan blogspot adalah terhad, tetapi bagi pengguna biasa(bukan heavy) ianya adalah sesuai. Juga sesuai bagi yang baru hendak berjinak-jinak dengan bloggging.

Tanya domain provider anda jika sekiranya mereka menyokong blogspot dan bagi domain yang berakhir dengan .my ianya tidak boleh digunakan tanpa hosting.

Contoh yang saya tunjukkan dibawah adalah untuk domain http://www.newsfornerd.com/

 

 

Web asal
Web asal
2 thoughts on “Setting domain sendiri untuk blogspot.com dan blogger.com”
  1. Maaf, sedikit pembetulan… domain .com.my dan domain .my juga boleh digunakan pada blogspot… kene mintak provider settingkan…

    1. BEtul. Tapi perlukan hosting. Tanpa hosting memang tak boleh setting. Cuma pakai DNS. Ada provider yng benarkan free service untuk DNS tapi kebanyakannya tidak. Walaupun tak pakai hosting still terpaksa beli semata-mata nak pakai DNS. Domain registry belum ada facility untuk setting CNAME, A record dan sebagainya pada end user.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.