https://inertz.com

Adakah anda tahu siapa pembekal hosting anda

Ramai pengguna CPanel menghubungi jabatan sokongan setiap tahun untuk bantuan atau pertanyaan berkenaan akaun mereka.kebanyakan masalah dan soalan-soalan ini berada dalam tanggungjawab web hosting pembekal pengguna akaun Cpanel.

Bagaimana jika anda tidak tahu siapa atau anda telah kehilangan butiran pembekal hosting anda? Apa yang anda akan lakukan apabila anda menghadapi isu-isu seperti bukti kelayakan terlupa log masuk (nama pengguna, akaun e-mel, atau kata laluan)? Apa yang perlu anda lakukan apabila anda mengalami masalah teknikal; menaik taraf sumber anda seperti bandwidth dan ruang penyimpanan; bertanya tentang bil; atau membuat pembayaran?

Anda perlu mengetahui siapa pembekal hosting supaya anda boleh mendapatkan maklumat perhubungan yang betul. Di bawah terdapat panduan untuk mengesahkan pembekal hosting anda.

BAGAIMANA UNTUK MEMASTIKAN SIAPA PEMBEKAL HOSTING ANDA?

Pergi ke laman web yang WhoIsHostingThis.com.

Dengan menggunakan nama domain anda laman web tersebut akan memaparkan maklumat yang anda perlukan (dalam kes ini, pembekal hosting anda). Dengan menggunakan carian ini anda akan mendapat butir-butir mengenai hos web anda.
Perlu diingatkan bahawa walaupun cPanel & WHM tidak mempunyai gabungan mana-mana dengan laman web tersebut, tetapi ia sebagai contoh kerana ia telah terbukti sangat berguna bagi kebanyakkan pengguna cPanel.

MENCARI NAMA DOMAIN ANDA.

Di dalam WhoIsHostingThis.com, anda akan melihat kotak teks dilabel “Search.” Anda perlu meletakkan nama domain laman web anda dalam kotak tersebut dan klik pada butang “Cari”.
Skrol sehingga anda melihat bahagian maklumat hosting.
Anda akan mendapati butiran maklumat hosting di bawah beberapa pilihan lain, kemudian skrol ke bawah sehingga anda menemui maklumat tersebut. Ambil perhatian bahawa anda juga mungkin perlu melalui beberapa buah iklan sebelum anda boleh menemui bahagian in

MASA UNTUK MENGESAHKAN PEMBEKAL WEB HOSTING .

Setelah langkah ke 3 lengkap, anda akan mempunyai akses kepada senarai maklumat hosting mengenai hos web anda sekarang. Ia sepatutnya mengandungi maklumat berikut:

Pembekal hosting. Ini merujuk kepada nama syarikat hosting domain anda. Nama pembekal hosting. Walau bagaimanapun, oleh kerana pautan yang dilengkapi dengan pilihan ini mungkin tidak mengarahkan anda ke laman web rasmi pembekal hosting web anda, anda perlu menggunakan enjin carian untuk mencari laman web rasmi.

WHOIS. Opsyen ini mengandungi pautan yang akan memberikan anda akses kepada maklumat mengenai pendaftaran domain anda. Walaupun ramai pemilik laman mendaftar domain mereka melalui syarikat-syarikat hosting mereka, anda masih boleh mendaftar domain dengan syarikat lain.

Alamat IP. Maklumat yang disenaraikan di sini merujuk kepada alamat protokol Internet (IP) Laman web anda. Ia dalam bentuk atau gabungan nombor dan huruf. Fungsi utama mereka adalah untuk mengenal pasti pelayan dalam rangkaian.

Name server. Ini mengandungi butiran mengenai nama-nama nameserver di laman web.

Exit mobile version