Home » Archive

Articles tagged with: mysql

Linux, server »

[3 Jun 2017 | No Comment | ]
Shell script untuk backup MySQL dan InnoDB bagi Cpanel server

Shell script yang aku biasa pakai untuk backup MySQL database ataupun InnoDB database untuk kegunaan sendiri ataupun sesiapa yang memerlukan. Kalau setakat nak dump 1-2 database command ‘mysqldump’ dah cukup. Tapi macam mana pulak yang ada beratus database dalam 1 server. Penat la nak dump semua kalau tak ada script yang berguna macam ni.
Since aku dah biasa pakai script ni memang memudahkan kerja untuk dump

Uncategorized »

[28 Oct 2010 | One Comment | ]

Blog ini sekarang berada di US tetapi database masih lagi dalam hosting Malaysia.
Kenapa begitu? Ini adalah kerana untuk update WordPress dan plugins, lebih pantas jika berada di server US.
Perlu ada 2 hosting jika mahu setting seperti ini.
Perkara yang perlu adalah;
1. Setting “Remote Database Access Hosts” dalam panel database dan letakkan IP server yang mahu akses ke MySQL.
2. Setting wp-config.php pada hosting yang lagi satu. Pastikan hostname adalah betul.

Tags: dalam, guna, mysql, remote, wordpress