Home » Uncategorized

Sorotan berita Malaysiakini

5 November 2009 No Comment

logo_malaysiakiniMahkamah dikunci untuk kira wang RM4.5 juta

Sebuah bilik Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur dikunci lebih dua jam hari ini bagi membolehkan pegawai Bank Negara dan kakitangan sebuah syarikat pengurup wang mengira wang tunai dalam pelbagai jenis mata wang bernilai lebih RM4.48 juta sebelum memulangkan wang itu kepada para pemiliknya seperti diarahkan oleh mahkamah.

Banyak gile duit nak dikira.

Damai: Asri tidak jadi saman PGSM

Dr Mohd Asri Zainul Abidin, yang mengancam ingin mengambil tindakan undang-undang, kini berdamai dengan Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM), kata Mej-Jen (B) Datuk Jamil Khir Baharom.

Persetujuan telah dicapai supaya tidak ada lagi saman-menyaman di antara bekas mufti Perlis dengan PGSM, tambah menteri di Jabatan Perdana Menteri itu

Ok la tu. Buang yang keruh ambil yang jernih.

Wahabi tidak pernah difatwa sesat

Majlis Fatwa Kebangsaan tidak pernah mengkategorikan fahaman Wahabi sebagai salah dan sesat di negara ini, kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Senator Datuk Dr Mashitah Ibrahim.

Memang patut ada penjelasan tentang hal ni sebab boleh menyebabkan kekeliruan. Sebab kat Arab Saudi memang mengamalkan Wahabi.

Jais gagal jelas ‘rekod jenayah’ ahli parlimen PAS

Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) masih gagal menjelaskan “rekod jenayah” yang didakwa dilakukan oleh Khalid Samad sehingga mendorong ahli parlimen PAS itu dilucutkan tauliah untuk mengajar agama.

Susah betul nak dapat tauliah mengajar agama ye. Kalau buat konsert macam mana pulak?

Manohara tewas disaman Tengku

Gagal mengemukakan pembelaan terhadap saman suaminya Tengku Temenggong Kelantan, bekas model muda Manohara Odelia Pinot diarahkan membayar tuntutan kepada putera Sultan Kelantan itu.

Jumlah ganti rugi itu – yang dituntut Tengku Muhammad Fakhry Sultan Ismail Petra sebanyak RM105 juta – bagaimanapun akan ditetapkan kemudian.

Walaupun ni masalah peribadi, tapi ian juga melibatkan 2 negara. Kadang-kadang benda-benda kecil macam ni pun boleh buat pertelingkahan 2 negara.

.Leave your response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.