Home » Uncategorized

Sambungan 3G modem Huawei dengan Ubuntu 9.10

10 November 2009 2 Comments

ubuntulogoManual ni aku buat untuk nota aku dan aku nak kongsi juga dengan korang.

Kadang kala sambungan internet tidak boleh dilakukan menggunakan Internet manager dalam Ubuntu walau berapa kalipun dicuba(saya merujuk kepada sambungan modem 3G usb) hingga boleh tercabut rambut-rambut akibat tak boleh.

Jangan risau, Ubuntu ada lagi satu utiliti penyambungan internet yang biasa digunakan bagi distro yang berdasarkan Debian iaitu pppconfig.

Perkara pertama yang perlu dibuat adalah mencari maklumat dimana sambungan USB modem itu dibuat. Ia boleh dilaksanakan dengan arahan tail seperti berikut(arahan dilaksanakan dalam root);

tail -f /var/log/messages

Perhatikan dalam log bahawa modem itu dikesan;

Nov 10 22:07:47 hostmaster-laptop kernel: [  421.642511] usb 4-1: new full speed USB device using ohci_hcd and address 6
Nov 10 22:07:47 hostmaster-laptop kernel: [  421.867040] usb 4-1: configuration #1 chosen from 1 choice
Nov 10 22:07:47 hostmaster-laptop kernel: [  421.878240] option 4-1:1.0: GSM modem (1-port) converter detected
Nov 10 22:07:47 hostmaster-laptop kernel: [  421.878240] usb 4-1: GSM modem (1-port) converter now attached to ttyUSB0
Nov 10 22:07:47 hostmaster-laptop kernel: [  421.897474] option 4-1:1.1: GSM modem (1-port) converter detected
Nov 10 22:07:47 hostmaster-laptop kernel: [  421.897474] usb 4-1: GSM modem (1-port) converter now attached to ttyUSB1
Nov 10 22:07:47 hostmaster-laptop kernel: [  421.900022] scsi14 : SCSI emulation for USB Mass Storage devices
Nov 10 22:07:52 hostmaster-laptop kernel: [  426.906040] scsi 14:0:0:0: CD-ROM            HUAWEI   Mass Storage     2.31 PQ: 0 ANSI: 2
Nov 10 22:07:52 hostmaster-laptop kernel: [  426.938040] sr2: scsi-1 drive

Daripada log, dapat disimpulkan modem disambungkan pada port ttyUSB0 dan ttyUSB1. Langkah seterusnya membuat symbolic link.

ln -s /dev/ttyUSB0 /dev/modem

Buka pppconfig(dalam contoh ini saya menggunakan Umobile)

pppconfig

pilih Create>Provider Name(cth Umobile)>Configure Nameservers(Use Dynamic DNS)>Authentication Method(PAP)>Usename(none)>Password(none)>Speed(tekan enter sahaja)>Pulse or tone(tone)>Phone number (*99#)>Choose Modem Config Method(No)>Manually Select Modem Port(/dev/modem)>Finished

Finished configuring connection and writing changed files.  The chat         â‚
â‚ strings for connecting to the ISP are in /etc/chatscripts/Umobile, while     â‚
â‚ the options for pppd are in /etc/ppp/peers/Umobile.  You may edit these      â‚
â‚ files by hand if you wish.  You will now have an opportunity to exit the     â‚
â‚ program, configure another connection, or revise this or another one.

Untuk menyambungkannya cuma jalankan;

pon Umobile



2 Comments »

  • mohdisa said:

    boleh guna tuk 9.04 tak?
    .-= mohdisa´s last blog ..Entri Ke-100 Yang Penuh Dengan Memori Duka =-.

  • admin (author) said:

    pppconfig rasany memang dah ada pada debian based distro. Cuba la dulu.

Leave your response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.