Menurut saintis NASA, Jack Scudder- penyelidik di Universiti Iowa telah menemui “portal tersembunyi di medan magnet Bumi [bahawa] terbuka dan tertutup berpuluh-puluh kali setiap hari.” Sebahagian daripada mereka adalah terbuka untuk jangka masa yang panjang.

Scudder mengatakan bahawa portal ini “mewujudkan laluan tanpa gangguan yang dari planet kita sendiri ke atmosfera matahari 93 juta batu jauhnya.”

Dipanggil X-point atau kawasan resapan elektron, mereka terletak “beberapa puluh ribu kilometer dari Bumi. Portal diwujudkan melalui proses penyambungan semula magnet di mana garis-garis daya magnet dari kedua-dua badan-badan cakerawala bergaul dan berselang-seling melalui ruang berselang-lintasan mewujudkan x-point.

Portal adalah “tidak kelihatan, tidak stabil dan sukar difahami,” terbuka dan tertutup tanpa sebarang amaran. Apabila mereka terbuka ia mampu mengangkut partikel bertenaga pada kelajuan tinggi dari atmosfera Matahari ke Bumi, menyebabkan ribut geomagnetic .

Ada satu cara untuk mencari portal ini dan Scudder telah menjumpainya. Dia menggunakan data kapal angkasa Themis NASA dan probe Kluster ESA, berikutan petunjuk penting yang ditemui dalam data dari Kutub kapal angkasa NASA, yang mengkaji magnetosfera Bumi di akhir 90-an.

NASA sedang bersiap sedia sebuah kapal angkasa dalam Misi Magnetospheric Multiscale mereka. Empat buah kapal akan dikerahkan mengelilingi Bumi dan “mengelilingi portal untuk memerhatikan bagaimana mereka berfungsi.” Kapal angkasa tersebut akan dilancarkan pada tahun 2014.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.