reality_broadband_malaysia

Pernah baca kisah sedih U mobile broadband? Realitinya, benda ni takkan berkesudahan. Mana lebih bagus wired atau wireless? Tapi kalau google nampak macam sama je indek ketakpuasan hati pengguna internet Malaysia ni sama ada pakai wayar macam Streamyx atau wireless yang guna 3G takpun yang pakai WiMax macam P1.

Baru-baru ni, DiGi ada menawarkan pakej 3G broadband yang berkapasiti sehingga 2Mbps.  Dia punya pakej basic adalah RM58 dengan kelajuan download 700kbps. Mungkinkah ianya lebih baik daripada pakej 3G yang lain ditawarkan oleh Celcom dan Maxis? Hanya orang yang pernah pakai kesemuanya ja  tahu.

Kalau nak dikirakan, aku punya U mobile broadband sekarang dah ok sikit, dah tak de terputus-putus sekerap dulu. Mungkin dah ramai terminate kot menyebabkan node dia dah tak sesak. Tapi satu je yang tak best kalau pakai broadbad macam ni, IP dia berkongsi. Susah sikit la kalau nak download rapidshare. Bayangkan 1 IP berkongsi antara beratus mungkin beribu pengguna, tentula kantoi kalau pakai rapidshare yang cuma benarkan 1 IP download dalam satu-satu masa.

Siapa pernah dengar Canet? Kalau tak silap, Canet ni dulu menawarkan internet menggunakan parabola macam Astro tu. Dan siap ada saluran TV digital percuma lagi. Tapi sekarang dah berkubur kot. Mungkin sebab mahal agaknya. Tapi kalau harga memang kompetitif rasanya tak ada masalah dengan pengguna yang dahagakan perkhidmatan internet lebih berkualiti daripada sekarang ni yang macam siput.

Kalau korang nak tahu, aku dulu pernah kerja dengan kontraktor Streamyx, pasang Stramyx dan repair talian Streamyx. Apa yang aku dapat simpulkan adalah, masalah perlahan Streamyx adalah disebabkan oleh kualiti kabel. Kualiti kabel ni kalau kat dalam rumah kira internal wiring la. Cuba check kabel telefon, cuba tengok tembaga dalam kabel tu, adakah masih kuning ataupun sudah bertukar hitam? Kalau hitam kena tukar lah tu. Juga kalau talian telefon berkongsi dengan Streamyx pastikan ADSL filter dipasang pada telefon. Kalau semua ok, masalah tu berpunca dari luar lah tu. Jadi benda tu bawah TM dah.

Kalau bawah TM, benda yang mungkin menyebabkan masalah perlahan tu mungkin dari drop wire(kabel hitam dari tiang ke rumah) dah rosak. Mungkin juga fius dekat tiang tu dah rosak. Boleh jadi juga sambungan kat DSLAM tu tak bagus. Mungkin juga port ADSL tu bermasalah. Dan banyak lagi kemungkinan.

2 thoughts on “Realiti broadband Malaysia”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.