Perlawanan akhir Piala Dunia 2010 diwarnai dengan banyak kad kuning. 5 kad kuning pada separuh masa pertama. 4 kad kuning pada separuh masa kedua. 5 kad kuning pada masa tambahan dan memaksa Heitinga keluar selepas mengumpul 2 kad kuning. Belanda pernah menjadi naib juara pada 1974 dan 1978 tapi belum pernah merangkul juara.

Perlawanan terikat dengan0-0 pada separuh masa pertama. Peluang untuk Sepanyol bermula seawal minit 5 tetapi tidak berjaya untuk menyumbat gol.

Tiada gol memaksa masa tambahan setelah tamat separuh masa kedua. Perlawanan dikuasai oleh Sepanyol dengan possesion 57%. Gol yang ditunggu-tunggu telah tiba apabila dijaringkan oleh A.Iniesta(Sepanyol) pada minit 116.

Oleh itu Juara Piala Dunia bagi 2010 adalah Sepanyol.

Dalam perlawanan menentukan tempat ketiga sebelumnya, Jerman menepati ramalan untuk tempat ketiga setelah menundukkan Uruguay dengan gol 3-2. Gol Jerman dijaringkan oleh Thomas Mueller pada minit ke 18, Marcell Jansen (minit ke-56) dan Sami Khedira pada minit ke-82. Gol Uruguay dijaringkan oleh pemain tengahnya Edinson Cavani pada minit ke-28 dan penyerang liciknya Diego Forlan pada minit ke 51.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.