.

Uncategorized »

Telefon bimbit Nokia C5-03 ada WiFi ada 3G
[ 2 Feb 2011 | 5 Comments | ]

Biasanya telefon bimbit yang mempunyai WiFi dikategorikan sebagai high-end, tetapi telefon bimbit sesentuh dari Nokia ini adalah berharga bawah RM700. Harga adalah sekitar RM650-RM670.
Amat sesuai bagi individu yang mempunyai akses WiFi tanpa perlu mendaftar pakej data dari penyedia perkhikhidmatan. Jika ikut spesifikasi, telefon ini turut dilengkapi aGPS serta kompas.
Dari segi kamera, ianya dilengkapi kamera 5MP dengan 4x zoom digital tanpa flash. Memori telefon adalah 40MB dan menyokong MicroSD sehingga 16GB. Tanpa kamera kedua bermakna 3G call tidak disokong.

Tags: bimbit, c5-03, nokia, telefon, wifi

Read the full story »

Uncategorized »

Ram 4GB tidak dapat dikesan dalam Debian 32-bit
[ 16 Jan 2011 | No Comment | ]

Bagi yang install Debian, atau Centos atau Windows sekalipun, mesti hadapi masalah yang sama dengan versi 32-bit OS ni. OS tidak dapat kesan memori 4GB keatas.
Nota ni untuk aku rujuk kemudian hari disebabkan aku jarang pasang mesin Debian. Kebetulan aku kena reinstall satu server ni kepada Debian dari Centos. Kalau Centos tu biasa la. Masa install tu akan secara automatik akan dipasang dengan kernel PAE.
Bagi Debian, kernel tak secara automatik. Dia akan pasang kernel standard. Bila reboot, ram yang dapat dikesan cuma 3.6GB lebih je. Penyelesaiannya, install kernel ‘bigmem’. Satu …

Read the full story »

Uncategorized »

Telefon bimbit Sony Ericsson Arc diperkenalkan di CES
[ 6 Jan 2011 | One Comment | ]

Telefon bimbit ini sebelum ini dikenali dengan nama kod Anzu merupakan antara telefon bimbit ternipis keluaran Sony Ericsson. Walaupun sejak akhir-akhir ini Sony Ericsson agak senyap, diharap dengan pengenalan telefon baru ini akan menaikkan semula nama Sony Ericsson yang agak tenggelam berbanding Nokia. Nampak gaya trend semasa telefon bimbit bukan lagi semata-mata berfungsi untuk bercakap, malah mampu melakukan pelbagai tugas. Ianya tidak mustahil sekiranya sistem operasi telefon bimbit digantikan dengan Android berbanding sistem operasi legacy Sony Ericsson.
Telefon bimbit Sony Ericsson Arc dikuasakan oleh Android 2.3 dan dikatakan telefon Xperia generasi …

Read the full story »

Uncategorized »

Gambar bocor XperiaPlay
[ 5 Jan 2011 | One Comment | ]

XperiaPlay atau nama kod Zeus merupakan telefon bimbit Android 2.3 Gingerbread yang bakal dikeluarkan oleh Sony Ericsson. Telefon ini dikatakan bakal diperkenalkan pada Mobile World Congress pada bulan February dan dikatakan akan berada dalam pasaran paling kurang pada bulan April.
Gambar bocor terbaru mengesahkan bahawa ianya akan dikuasakan oleh Gingerbread. Walaupun begitu spesifikasi teknikal masih lagi samar-samar, kemungkinan ianya dikuasakan oleh 1GHz Qualcomm 7x30A. Benchmark juga menunjukkan bahawa ianya berada dibelakang Nexus S. Ini tidak sepatutnya berlaku kerana ianya sepatutnya lebih baik dari Nexus oleh kerana ianya dikatakan sebagai telefon bimbit …

Read the full story »

Uncategorized »

Motorola Defy, telefon bimbit rugged terbaru
[ 20 Dec 2010 | No Comment | ]

Telefon ini baru sahaja memasuki pasaran Malaysia. Telefon pintar Motorola Defy merupakan telefon bimbit yang dikategorikan tahan lasak dan dikuasakan oleh Android 2.1. OS boleh dimuat naik kepada Android 2.2 mulai suku kedua 2011. Telefon ini lasak. Boleh dipijak-pijak, boleh rendam dalam air, tahan jatuh(leh bagi hadiah kat makwe sebab kalau dia baling kat dinding tak pecah tapi jangan sampai dia baling kat kepala korang, kepala korang yang pecah nanti kang), dust proof(tahan habuk), kalis calar, dan lain-lain ciri lasak.
Harga pasaran adalah sekitar RM1600.
Spesifikasi teknikal;

Android 2.1
TI OMAP 3610 800Mhz
512MB RAM, …

Read the full story »