.

Uncategorized »

Telefon bimbit Sony Ericsson Arc diperkenalkan di CES
[ 6 Jan 2011 | One Comment | ]

Telefon bimbit ini sebelum ini dikenali dengan nama kod Anzu merupakan antara telefon bimbit ternipis keluaran Sony Ericsson. Walaupun sejak akhir-akhir ini Sony Ericsson agak senyap, diharap dengan pengenalan telefon baru ini akan menaikkan semula nama Sony Ericsson yang agak tenggelam berbanding Nokia. Nampak gaya trend semasa telefon bimbit bukan lagi semata-mata berfungsi untuk bercakap, malah mampu melakukan pelbagai tugas. Ianya tidak mustahil sekiranya sistem operasi telefon bimbit digantikan dengan Android berbanding sistem operasi legacy Sony Ericsson.
Telefon bimbit Sony Ericsson Arc dikuasakan oleh Android 2.3 dan dikatakan telefon Xperia generasi …

Read the full story »

Uncategorized »

Gambar bocor XperiaPlay
[ 5 Jan 2011 | One Comment | ]

XperiaPlay atau nama kod Zeus merupakan telefon bimbit Android 2.3 Gingerbread yang bakal dikeluarkan oleh Sony Ericsson. Telefon ini dikatakan bakal diperkenalkan pada Mobile World Congress pada bulan February dan dikatakan akan berada dalam pasaran paling kurang pada bulan April.
Gambar bocor terbaru mengesahkan bahawa ianya akan dikuasakan oleh Gingerbread. Walaupun begitu spesifikasi teknikal masih lagi samar-samar, kemungkinan ianya dikuasakan oleh 1GHz Qualcomm 7x30A. Benchmark juga menunjukkan bahawa ianya berada dibelakang Nexus S. Ini tidak sepatutnya berlaku kerana ianya sepatutnya lebih baik dari Nexus oleh kerana ianya dikatakan sebagai telefon bimbit …

Read the full story »

Uncategorized »

Motorola Defy, telefon bimbit rugged terbaru
[ 20 Dec 2010 | No Comment | ]

Telefon ini baru sahaja memasuki pasaran Malaysia. Telefon pintar Motorola Defy merupakan telefon bimbit yang dikategorikan tahan lasak dan dikuasakan oleh Android 2.1. OS boleh dimuat naik kepada Android 2.2 mulai suku kedua 2011. Telefon ini lasak. Boleh dipijak-pijak, boleh rendam dalam air, tahan jatuh(leh bagi hadiah kat makwe sebab kalau dia baling kat dinding tak pecah tapi jangan sampai dia baling kat kepala korang, kepala korang yang pecah nanti kang), dust proof(tahan habuk), kalis calar, dan lain-lain ciri lasak.
Harga pasaran adalah sekitar RM1600.
Spesifikasi teknikal;

Android 2.1
TI OMAP 3610 800Mhz
512MB RAM, …

Read the full story »

misc »

Google Nexus S dilancarkan secara rasmi
[ 7 Dec 2010 | 2 Comments | ]

Google akhirnya melancarkan secara rasmi telefon pintar mereka yang terbaru iaitu Nexus S selepas beberapa gambar spyshot tersebar di internet. Telefon pintar ini turut dikuasakan oleh Android versi terbaru iaitu Android 2.3 dengan nama kod Gingerbread.
Nexus S adalah kerjasama antara Samsung dengan Google dimana versi Nexus kali ini adalah berdasarkan Samsung Galaxy S. Galaxy S juga merupakan salah satu telefon pintar terlaris keluaran Samsung dan juga terdapat beberapa variasi dan nama tertentu bagi rangkaian di US.
Nexus S dilengkapi dengan pemproses 1GHz Hummingbird dengan memori 16GB. Google dakwa ianya telefon terpantas …

Read the full story »

Uncategorized »

Apa guna UNLIMITED kalau bandwidth limit
[ 5 Dec 2010 | 6 Comments | ]

Nampak gayanya ISP U Mobile broadband yang aku pakai dah dah kuat kuasakan ‘Fair Usage Policy’ dimana setiap user hanya diberikan bandwidth sebanyak 5GB sahaja sebulan.
1.8 For our Broadband Service, your total usage per month shall NOT exceed 5GB of data volume transmitted (total upload and download usage). This is to ensure that no subscriber can congest the bandwidth at all times.
Masa aku call hari tu, benda ni baru dikuatkuasakan sejak 19 November. Aku tak tau sebab apa. Aku rasa ianya disebabkan oleh TM juga buat benda …

Read the full story »