.

Uncategorized »

Reaksi mat saleh makan durian
[ 30 May 2013 | No Comment | ]

Durian dipanggil raja buah di kawasan asia tenggara disebabkan isinya yang sedap dan berkrim. Bau buah durian juga kuat membuatkan ianya tidak dibenarkan dibawa ke tempat-tempat awam dan juga hotel-hotel kerana ada pelawat terutamanya dari luar negara tidak tahan dengan bau durian.
Tapi bagi rakyat Malaysia durian adalah buah yang dicari apabila tiba musimnya terutamanya bagi penggemarnya. Durian kampung yang popular adalah dari Batu Kurau. Antara durian lain yang popular adalah durian D24, durian musang king serta durian udang merah.
Walaupun durian tidak digemari oleh sesetengah orang luar tetapi celebriti memasak popular …

Read the full story »

Uncategorized »

Upload fail dari Windows ke Linux server guna pscp
[ 6 Apr 2013 | No Comment | ]

PSCP(PuTTY Secure Copy client), adalah perisian untuk memindahkan fail antara komputer dengan selamat menggunakan sambungan SSH.
PSCP adalah aplikasi baris arahan. Ini bermakna bahawa anda tidak boleh hanya klik dua kali pada ikon untuk menjalankannya dan sebaliknya anda perlu menggunakan konsol. Dengan Windows 95, 98, dan ME, ini dipanggil sebagai ‘MS-DOS Prompt’ dan dengan Windows NT, 2000,XP, dan Windows 7 ia dipanggil ‘Command Prompt’. Ia harus boleh didapati dari seksyen Start Menu anda.
Baru-baru ini saya memerlukan untuk muat naik fail dalam server saya. Biasanya saya akan gunakan FTP tapi kali ini …

Read the full story »

Uncategorized »

Lumia 505, telefon pintar terbaru Nokia
[ 15 Dec 2012 | No Comment | ]

Nokia Lumia 505 warna merah
Telefon pintar ini disasarkan untuk peringkat rendah tetapi masih menggunakan sistem operasi Windows Phone 7.5.  Telefon pintar ini mempunyai skrin 3.7 inci dengan resolusi skrin AMOLED 800×480. Adalah kemungkinan besar telefon pintar ini hanya dikuasakan oleh satu teras pemproses sahaja dengan memori 256MB serta simpanan data dalaman sebanyak 4GB.
Kamera belakang telefon ini adalah 8MP dengan sokongan bluetooth serta bateri 1300mAh.
Lumia 505 tidak boleh dikemaskini kepada Windows Phone 8.
Terdapat 3 pilihan warna, merah jambu, hitam dan merah. Warna merah nampak lebih menyerlah.

Tags: lumia, nokia, pintar, telefon, terbaru

Read the full story »

artikel, misc »

WordPress kena hack, admin password kena hack
[ 18 Nov 2012 | One Comment | ]

Bagi pengguna wordpress, tentu risau kalau blog kena hack. Kadang kala kita pelik, password dah cukup kompleks tapi masih kena hack. Banyak tips-tips kat internet yang memberikan jalan macam mana nak cegah blog kena hack. Dan paling biasa kita dengar adalah menyuruh update versi skrip yang digunakan, tukar password dan sebagainya. Agak sukar juga bagi yang bukan dari later belakang IT untuk menyelesaikan masalah ni. Boleh minta bantuan pihak hosting kita juga untuk membantu.
Kali ni aku bukanlah nak cerita pasal blog ni kena hack, tapi cara-cara nak dapatkan balik kawalan …

Read the full story »

Uncategorized »

Wishlist gajet 2012
[ 15 Nov 2012 | No Comment | ]

Tinggal sebulan lebih lagi sebelum tahun 2013 menjengah. Nampak gaya tak semua plan tahun ni tercapai. Kena bawa kat tahun depan. Harap tahun sepan lebih baik dari tahun ni yang penuh dengan kesedian dan kelukaan hahaha…
Orang kata kalau dah nyala rasa tu dengan gajet dan IT, buat apa pun mesti berkaitan dengan hal ni. Gajet telefon pintar iPhone dah aku dapat. Target berikut dan tentu tablet. Kalau ikutkan tren sekarang lebih kepada tablet dimana semua gajet lebih kepada gajet bergerak seperti telefon pintar, tablet, laptop nipis dan sebagainya. Baru je …

Read the full story »