.

Uncategorized »

Sehari di data center
[ 22 Jan 2009 | 2 Comments | ]

Hari ni pagi-pagi dah kena bangun tulis email. Sebenarnya tak adalah awal sangat. Cuma tulis email pukul 8:30 macam tu untuk appointment ke Data Center Cyberjaya.  Data Center paling sejuk jika dibandingkan dengan AIMS KL dan TIME Shah Alam. Ada kerja sikit di sana yang memerlukan kehadiranku di sana. Ewah macam novel pula. Sebenarnya tak ada idea nak tulis. Tulis ni je la. Lepas tu gambar server.
Sebahagian daripada server pada rak
Ruang kerja sempit
Server yang dibogelkan

Tags: center, data, sehari

Read the full story »

misc »

Kenapa perlu tapis iklan adsense?
[ 22 Jan 2009 | One Comment | ]

Jika anda merujuk kepada masukan saya sebelum ini, saya ada memberikan sedikit tips berkenaan dengan meningkatkan page view dan klik pada iklan. Masukan kali ini pula saya akan menceritakan bertapa pentingnya untuk menapis iklan dalam website kita ataupun blog. Mungkin disini sudah ramai tahu berkenaan dengan iklan adsense, dan ramai juga yang masih mencari kaedah-kaedah terbaik untuk mendapatkan klik yang mahal. Salah satu caranya adalah dengan menapis iklan.

Read the full story »

Uncategorized »

Xfce: Window manager yang mudah
[ 21 Jan 2009 | 3 Comments | ]

xfce
Xfce merupakan window manager yang berasaskan GTK+, ianya lebih mudah dan menyerupai CDE(Common Desktop Environment). CDE telah diperkenalkan oleh SUN,HP,IBM dan lain-lain untuk menyaingi desktop Windows. Cara konfigurasi Xfce juga mudah. Semua dapat dicapai hanya dengan mengklik ikon dan pilih perkara yang hendak diubah.
Antaramuka seperti ini adalah sesuai bagi sistem server dimana pengguna tidak banyak terlibat dengan desktop komputer kerana ia menggunakan ruang memori yang tidak banyak berbanding KDE ataupun GNOME. Secara keseluruhannya Xfce merupakan window manager yang paling mudah berbanding KDE dan GNOME di mana cara penyelarasan …

Read the full story »

Uncategorized »

ahha – pensil berbulu senyum
[ 21 Jan 2009 | No Comment | ]

Nikmati video ini. Boleh menghilangkan stress.

Tags: ahha, berbulu, pensil, senyum

Read the full story »

misc »

Red Hat Enterprise Linux 5.3 kini boleh didapati dengan keupayaan virtualization termaju serta generasi terkini java disamping menyokong pemproses terbaru
[ 20 Jan 2009 | One Comment | ]

Peneraju dalam bidang penyelesaian sumber terbuka hari ni telah mengumumkan perisian sistem operasi terbaru daripada mereka iaitu Red Hat Enterprise Linux 5.3. Perisian ini adalah berbayar dan sekiranya mahukan perisian sumber terbuka anda bolehlah mendapatkan Fedora ataupun Centos.
Beberapa ciri-ciri menarik bagi perisian ini adalah :

Sokongan virtualization termaju-menyokong sehingga 32 virtual CPU dan sehingga 80GB memori. Bagi server pula ianya menyokong sehingga 126 CPU dan 1TB memori.
Menyokong pemproses Intel Core i7 (Nehalem)-Ini adalah pemproses 4 teras terbaru dari Intel, pemproses termaju dari Intel ini adalah yang terbaik selepas pemproses Intel Pentium …

Read the full story »