.

misc »

Mengidam telefon bimbit baru
[ 23 Jan 2009 | 2 Comments | ]

Seperti tajuk diatas, rasanya macam mengidam telefon bimbit baru. Telefon bimbit sekarang N81 8GB rasa macam dah jemu. Saya ni dah gila gadget agaknya. Tukar-tukar handphone tak sampai setahun pakai. Telefon bimbit sekarang tak ada masalah cumanya Symbian OS dalam telefon tu sejak akhir-akhir ni kadang-kadang hang dan restart. Dah buat full reset tapi nampaknya macam masih sama saja. Telefon baru la ni ubatnya. Tengah berkira-kira budget juga ni. Trade-in saja lah kot telefon ni.
Dibandingkan dengan telefon bimbit saya sebelum ni, saya pakai Sony Ericsson W660i didapati telefon Sony …

Read the full story »

Uncategorized »

Sehari di data center
[ 22 Jan 2009 | 2 Comments | ]

Hari ni pagi-pagi dah kena bangun tulis email. Sebenarnya tak adalah awal sangat. Cuma tulis email pukul 8:30 macam tu untuk appointment ke Data Center Cyberjaya.  Data Center paling sejuk jika dibandingkan dengan AIMS KL dan TIME Shah Alam. Ada kerja sikit di sana yang memerlukan kehadiranku di sana. Ewah macam novel pula. Sebenarnya tak ada idea nak tulis. Tulis ni je la. Lepas tu gambar server.
Sebahagian daripada server pada rak
Ruang kerja sempit
Server yang dibogelkan

Tags: center, data, sehari

Read the full story »

artikel, misc »

Kenapa perlu tapis iklan adsense?
[ 22 Jan 2009 | One Comment | ]

Jika anda merujuk kepada masukan saya sebelum ini, saya ada memberikan sedikit tips berkenaan dengan meningkatkan page view dan klik pada iklan. Masukan kali ini pula saya akan menceritakan bertapa pentingnya untuk menapis iklan dalam website kita ataupun blog. Mungkin disini sudah ramai tahu berkenaan dengan iklan adsense, dan ramai juga yang masih mencari kaedah-kaedah terbaik untuk mendapatkan klik yang mahal. Salah satu caranya adalah dengan menapis iklan.

Read the full story »

Uncategorized »

Xfce: Window manager yang mudah
[ 21 Jan 2009 | 3 Comments | ]

xfce
Xfce merupakan window manager yang berasaskan GTK+, ianya lebih mudah dan menyerupai CDE(Common Desktop Environment). CDE telah diperkenalkan oleh SUN,HP,IBM dan lain-lain untuk menyaingi desktop Windows. Cara konfigurasi Xfce juga mudah. Semua dapat dicapai hanya dengan mengklik ikon dan pilih perkara yang hendak diubah.
Antaramuka seperti ini adalah sesuai bagi sistem server dimana pengguna tidak banyak terlibat dengan desktop komputer kerana ia menggunakan ruang memori yang tidak banyak berbanding KDE ataupun GNOME. Secara keseluruhannya Xfce merupakan window manager yang paling mudah berbanding KDE dan GNOME di mana cara penyelarasan …

Read the full story »

Uncategorized »

ahha – pensil berbulu senyum
[ 21 Jan 2009 | No Comment | ]

Nikmati video ini. Boleh menghilangkan stress.

Tags: ahha, berbulu, pensil, senyum

Read the full story »