Home » Uncategorized

v. Linux dan internet

6 November 2014 No Comment

1. ISP

Apakah erti sebuah komputer sekiranya tidak dilengkapkan dengan Internet. Pada masa kini hampir setiap komputer yang berfungsi akan disambungkan dengan Internet. Jika tidak komputer tersebut hanya akan menjadi bahan hiasan ataupun paling kurang akan menjadi tempat untuk bermain games.

Bagi pengguna akhir Windows, untuk menyambungkan sistem mereka kepada Internet tidak sukar, jika timbul masalahpun mereka boleh mendapatkan khidmat nasihat daripada ISP(Pembekal Perkhidmatan Internet). Berbeza pula bagi pengguna Linux, pengguna Linux perlu memahami konsep serta perlu pula memahami aspek teknikal tentang modem. Juga perlu pula banyak membaca dokumentasi berkenaan perkara ini. Tapi ini Cuma cerita lama apabila distro baru Linux seperti SuSE dal RedHat telah mengeluarkan versi terbaru mereka dan didapati lebih mudah daripada dahulu. Distro baru juga sesuai untuk pengguna akhir dimana pengguna tidak perlu memahami sepenuhnya aspek teknikal.

Pemilihan ISP juga penting sekiranya kita ingin menyambungkan komputer Linux dengan Internet. Pastikan ISP yang dipilih menawarkan keselamatan yang maksima. Di Malaysia ISP yang biasa dilanggan adalah TMNET,Jaring,Time dan Maxis. Pada masa inikebanyakan ISP sudah menawarkan perkhidmatan Broadband walaupun ISP seperti CANET telah memperkenalkan perkhidmatan yang lebih pantas iaitu menggunakan parabola.

Sekiranya kurang pasti tentang ISP tanyalah pada rakan anda yang sudah biasa ataupun mereka yang berpengalaman.ISP biasanya akan membekalkan perkara berikut semasa mendaftar dengan mereka:

 • nombor akses
 • username
 • password
 • alamat e-mail
 • primary DNS
 • secondary DNS
 • SMTP(mail) server
 • NNTP(news) server

2. Modem

Modem juga penting. Cuba elakkan modem dalaman sebaliknya cari modem luaran ataupun yang berjenis USB kerana lebim mudah dipasang.

Modem dalaman lebih dikenali sebagai ‘Winmodem’ dimana bergantung pada perisian utnuk berfungsi walaupun terdapat beberapa modem dalaman yang didapati berfungsi dengan Linux tetapi ia tidak banyak.

Modem boleh dipecahkan kepada 3 kategori utama:

 • modem serial
 • ISDN
 • broadband(Ethernet,FDDI,cable modem,DSL,ADSL,ATM)

Fungsi modem adalah menukarkan isyarat digital daripada komputer kepada isyarat analog kemudian dihantar melalui kabel(telefon dsb.), apabila tiba pada destinasi modem akan menukarkan semulaisyarat analog kepada isyarat digital.

3. Setting Network

Untuk menyambungkan Linux beberapa program yangbiasa digunakan untuk menyambungkan kepada Internet. Antara program yang biasa adalah KPPP,Kinternet,wvdial dsb.

Secara ringkasnya adalah seperti rajah dibawah ini:

Laksanakan program PPP>Dail modem ke ISP>Sambung talian>Login ke ISP masukkan username dan password>Mulakan servis PPP

4. Browser

Browser ataupun pelayar web adalah penting untuk melayari laman web. Antara pelayar yang popular adalah Opera, Mozilla, Netscape, Konqueror dan banyak lagi.

5. Email

Dengan Linux juga pengguna boleh menyemak e-mail. Secara default Linux sudah dipasang dengan server e-mail sendiri iaitu sendmail di mana pengguna boleh menghantar e-mail melalui rangkaian dalaman. Server ini juga boleh dijadikan server utama bagi organisasi yang besar kerana ia amat mudah sehinggakan boleh dicapai melalui terminal sahaja.Leave your response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.