Belanda atau Netherlands bermaksud “Kerajaan tanah-tanah rendah” dek kerana permukaan buminya yang datar dan kebanyakannya berada dibawah paras laut. Negara ini bersempada dengan Jerman dan Belgium. Belanda mengamalkan sistem liberal dimana kebebasan merupakan asas utama.  Disini juga letaknya ibu pejabat Mahkamah Keadilan Antarabangsa di The Hague.

Belanda juga pada masa dahulu merupakan satu kuasa penakluk yang pernah sampai ke Asia pada abad ke 17 sehingga wujud ungkapan “Belanda minta tanah”. Zaman ini dikenali sebagai Zaman Emas Belanda. Syarikat yang terkenal ketika itu adalah Syarikat Hindia Timur Belanda atau VOC.

Dari segi geografi, tanahnya amat rata dan kurang dari 1 meter dari aras laut. Paras tertinggi ialah Vaalserberg pada ketinggian 321 m. Negara ini mengalami iklim sederhana dengan angin yang bertiup dari barat daya.

Dari segi ekonomi, Belanda merupakan negara yang maju dengan sistem ekonomi terbuka apabila kerajaan kurang mengawal ekonomi sejak 1980. Sumber ekonomi yang utama adalah sektor pemprosesan makanan, bahan kimia, pemprosesan petroleum dan jentera elektrik.  Negara Belanda merupakan negara pengeksport makanan meskipun sektor pertanian cumamemberikan pekerjaan kepada 4% penduduknya.

Dari segi budaya, pelukis terkenal Belanda adalah Vincent van Gogh.

Sepanyol pula terletak di barat daya Eropah. Negara ini bersempadan dengan Portugal, Perancis, Andorra, Gibraltar dan Maghribi. Sepanyol mengamalkan raja berperlembagaan dan demokrasi berparlimen serta menyertai Kesatuan Eropah pada tahun 1986 dan merupakan salah sebuah negara maju dengan kuasa ekonomi ke 8 terbesar dunia.

Semasa zaman pemerintahan Islam Bani Umaiyyah, bandar seperti Cordova dan Gradana menjadi pusat penting perkembangan keilmuan Islam di Eropah sebelum kerajaan Kristian Aragon dan Castile berjaya menjajah semula pada abad ke 15. Kerajaan itu seterusnya dibentuk dari gabungan Aragon, Leon, Castile dan Navarre. Pada zaman penjelajahan, Sepanyol berjaya menjajah wilayah-wilayah Amerika dan Asia memberikan kekayaan ekonomi dan kuasa politik kepada mereka. Bagaimanapun kuasa itu merosot menjelang abad ke 20.

Sepanyol merupakan negara ke 51 terbesar dunia, saiznya adalah lebih kurang Turkmenistan tetapi lebih besar dari California. Iklim Sepanyol adalah pelbagai dan boleh dibahagikan kepada tiga, iklim kebenuaan seperti di Madrid, iklim Mediterranean dari dataran Andalusia sepanjang pantai selatan dan timur hingga ke Pyrenees, dan Iklim lautan terjadi di Galicia dan the jalur pantai di tepi Teluk Biscay.

Dari segi ekonomi, Sepanyol merupakan negara ke 5 terbesar di eropah dengan anggaran KDNK adalah bernilai $1.084 trilion pada tahun 2006 dengan pendapatan per kapita $27,400.

Sumber Wikipedia.

2 thoughts on “Kenali Belanda dan Sepanyol”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.