Home » Uncategorized

Kelaparan maklumat

3 January 2010 2 Comments

Aku mengalami kelaparan maklumat. Apa maksud kelaparan maklumat? Maksud kelaparan maklumat adalah “information starvation” kalau dalam bahasa inggerisnya.

Ianya bermaksud aku mencari-cari input tetapi tak dapat-dapat. Aku tengah mencari maklumat macam mana nak buat HA server. HA server bermaksud High Availability server.Server yang mempunyai uptime 100% atau hampir 100% tanpa downtime.

Aku belum jumpa lagi solution yang betul-betul praktikal untuk dilaksanakan. Sementelah kalau nak buat secara fizikalnya perlukan kos yang tinggi juga dan tak cukup kalau pakai 2 server saja. Boleh buat 2 server tapi tujuan HA tu tak berapa tercapai sangat.

Aku dah baca sedikit manual dan cuba faham secara general dulu. So much to learn in a short period of time.



2 Comments »

  • angah said:

    nk tanye,macammana nk gune 3g kat fon xperia x8??

  • admin (author) said:

    setting>wireless and networks>mobile networks>network mode and select “WCDMA”

Leave your response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.