Home » Uncategorized

inertz.com kini PR3

5 April 2010 13 Comments

Google baru sahaja mengemaskini PR atau PageRank bagi website yng diindeks oleh laman cariannya dan setelah sekian lama blog ini PR2 akhirnya Google anugerahkan juga taraf PR3. Apa signifikannya?

Mungkin bagi mereka yang baru bergiat dalam bidang blogging tak berapa nak ambil kisah berkenaan PR. Ataupun bagi website atau blog peribadi memangpun tak berapa penting sangat PR ni bagi mereka. Tapi bagi blog atau website yang mementingkan trafik disebabkan penjanaan trafik boleh menghasilkan pendapatan daripada pengiklanan misalnya, PR sangatlah penting. Ianya menentukan bertapa autoritinya website atau blog itu terhadap carian laman google.

Misalnya carian dengan keyword yang sama bagi blog PR1 dengan blog PR3, tentunya blog PR3 lebih diutamakan dimuka depan carian google walaupun menggunakan keyword yang sama.

Tapi blog yang saya kagumi adalah blog denaihati.com apabila hanya 3 bulan sudah mencapai PR4.

Definisinya adalah seperti berikut:

PageRank relies on the uniquely democratic nature of the web by using its vast link structure as an indicator of an individual page’s value. In essence, Google interprets a link from page A to page B as a vote, by page A, for page B. But, Google looks at more than the sheer volume of votes, or links a page receives; it also analyzes the page that casts the vote. Votes cast by pages that are themselves “important” weigh more heavily and help to make other pages “important”.



13 Comments »

  • denaihati said:

    Terima kasih semuga denaihati dapat kekal dan jadi lebih baik di masa depan. Semua ini hanya dapat berlaku apabila kita semua bekerja bersama-sama sehatu sejiwa.
    .-= denaihati´s last blog ..Google Page Rank Update : Denaihati.com PR4 =-.

  • admin (author) said:

    Betui tu bro. Semoga PR terus naik dan naik sampai 10.

  • x-po said:

    bila seyes dlm seo dan PR, baru akan rs kenikmatan sbnr berblogging…hehe
    .-= x-po´s last blog ..% =-.

  • admin (author) said:

    Betui tu x-po. Walaupun just suka2 je tapi rasa macam ada value la blog kita ni kan. Nak pulak kalau blog Bahasa Inggeris, dah tentu ramai nak linkkan dan pasang iklan. Duit tu.

  • aizuddin said:

    aku baru pr2 ..hehe
    .-= aizuddin´s last blog ..Tulis & Menang ariffshah.com =-.

  • admin (author) said:

    Takpe beb. Pelan2 orang kata. Jangan patah semangat.

  • imran said:

    Jadikan PR dan Alexa sebagai motivasi untuk berblog 😀

  • admin (author) said:

    Sudah pasti. Sejak naik PR ni banyak plak SPAM yang cuba menempel.

  • dhiyafaris said:

    pr 3..
    whoaa..
    hebat2.
    🙂
    .-= dhiyafaris´s last blog ..Kaskade Free Passes Giveaways Winners =-.

  • admin (author) said:

    Terima kasih. Tak le sehebat mana pun.

  • Amy said:

    Jadikan PR dan Alexa sebagai motivasi untuk berblog 😀

  • admin (author) said:

    Betui tu, motivasi utk blog. Lagi satu leh buat duit.

  • sunglasses said:

    wahhh respect blog saudara..pertama kali di sini
    salam perkenalan

Leave your response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.