Home » Uncategorized

Election – not erection

17 November 2009 2 Comments

PilihanrayaPilihan raya baru akan diadakan bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) kawasan Kota Siputeh di Kedah, selepas kerusi berkenaan diisytihar kosong oleh Mahkamah Tinggi di sini, semalam.

Hakim Datuk Alizatul Khair Osman Khairuddin memutuskan bahawa kerusi itu kosong selepas penyandangnya Datuk Abu Hassan Sarif tidak menghadiri dua persidangan DUN tahun ini.

Berikutan keputusan Mahkamah Tinggi itu, Abu Hassan dihalang menghadiri persidangan DUN Kedah, hari ini.

Dalam keputusannya, Hakim Alizatul menegaskan bahawa Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bertindak secara tidak wajar dan keputusan suruhanjaya itu bahawa Abu Hassan masih menjadi wakil rakyat bagi Kota Siputeh dan kerusi DUN itu tidak kosong, perlu dibatalkan.

“Meskipun saya bersetuju bahawa SPR mempunyai kuasa menentukan kekosongan berlaku secara kebetulan, namun saya tidak berpendapat SPR dapat mengatasi kuasa Speaker mengikut Perkara 51 Undang-undang Tubuh Negeri Kedah,” katanya ketika menyampaikan keputusannya pada 5.30 petang.

Nampaknya satu lagi pilihanraya kecil bakal diadakan. Kerajaan akan merayu di mahkamah rayuan berikutan keputusan mahkamah tinggi itu.2 Comments »

  • zam said:

    kalau nih la result nyer…maka kat Perak nih dah jadik terbalik la…..

  • admin (author) said:

    Belum tentu lagi tu. Keputusan mahkamah rayuan boleh jadi memihak kerajaan.

Leave your response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.